Islands fotbollsframgångar kommer lyfta Island som nation

Bildresultat för island fotbolls em

Islands sensationella fotbollsframgångar ger inte bara ett lyft för den isländska fotbollen utan kommer att ge en positiv injektion för hela landet. Island har de senaste 10 åren genomgått såväl ekonomiska som politiska kriser. Islänningarna har prövats hårt.

Den hårt kritiserade fd svenske tränaren och numera en legendarisk tränare och ledare för det isländska laget, Lars Lagerbäck,  som fört det lilla landet med 330.ooo invånare till en kvartsfinal mot Frankrike. I dag, dagen efter matchen mot Frankrike finns det några som häcklar landet för sin insats mot Frankrike. Vi svenskar skall inte glömma att Island gjorde fler mål mot Frankrike än vad Sverige gjorde på tre matcher i EM och 5-2 var de siffror som Sverige förlorade mot Brasilien i den mytomspunna VM-finalen mot Brasilien 1958 – på hemmaplan.

Fotbolls-EM kommer på många sätt bli ett lyft för Island. Landet som är relativt okänt för många har uppmärksammats på ett mycket positivt sett  och man kan verkligen säga att landet har hamnat på kartan. Det är inte osannolikt att besöksnäringen får ett rejält lyft de kommande åren. Intäkter som kommer att betyda mycket för landet.

Men även mentalt kommer landet att påverkas positivt. Det har skapats en nästan mytiskt framgångssaga, landet har fått en stark sammanhållning och 75 procent av landets befolkning såg matchen mot England och 10 procent var på plats i Frankrike. Det skall inte underskattas. Islänningarna har visat att de kan göra stordåd och den avgående presidenten har lyft fram framgångarnas stora betydelse för landet. Landet har ju fått idrottsliga framgångar förr, bla ett OS-silver i handboll för några år sedan, vilket har påverkat landet positivt.

Många människor i Europa och övriga Världen har följt den isländska framgångssagan, inte minst i Sverige och övriga Norden som fick ett eget hemmalag att hålla på. Och vulkanen, denna nästan forntida och mytiska skapelse, kommer att leva vidare många år efter fotbolls-EM.

Foto: fotbolldirekt.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s