Utan invandring stannar Sverige

Utan-invandring_front-Hi

Utan invandring stannar Sverige är en intressant bok skriven av Jesper Strömbäck, professor  i Statsvetenskap i Göteborg. En bok i tiden.  I en tid då all invandring upplevs som negativ är det härligt att den boken skrivs. I det långa perspektivet är det inte flyktingarna som är den stora invandringsgrupperna. Det är arbetskraftsinvandring eller återvändande svenskar som tillhör de stora grupperna . Jag var med när boken  presenterades en kväll i Gamla stan. Det är utmärkt att boken har getts ut av Volante. Det är viktigt att det sprids en korrekt bild av invandringen till Sverige. I dag är det helt och hållet invandringens kortsiktiga problem som dominerar den svenska debatten. De långsiktiga fördelarna talas det i dag inte om.

Jesper Strömbäck skriver på sin hemsida ”- Den bild som framträder av denna breda forskningsgenomgång är tydlig: Invandring bidrar i allt väsentligt till att utveckla och stärka Sverige. Så har det varit historiskt. Så är det idag. Och så kommer det med all sannolikhet att vara i framtiden. Att vara ett land som är öppet för invandring handlar därför inte bara om någon form av solidaritet: det ligger också i Sveriges eget intresse. Bland mycket annat bidrar invandring till att föryngra befolkningen, till företagandet, till utrikeshandeln, till kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden, till ökad mångfald, kreativitet och innovationsförmåga, till att utveckla kulturen, och till att stärka samhällsekonomin.

Med andra ord: Sverige behöver invandring. Istället för att se invandring som ett problem bör invandring ses som en resurs, en möjlighet.”

Läs den gärna. Jag ar kommit en bit på väg. Den är verkligen stimulerande. Särskilt i en tid då många politiker försöker ta billiga politiska poäng på att vara negativa till invandring. Och det går tyvärr hem i opinionen. Det är bra att det finns en motbild som grundas på fakta.

Jesper Strömbäck är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet. Åren 2011-2013 var han huvudsekreterare för regeringens Framtidskommission. Han har tidigare publicerat över 150 böcker, kapitel och artiklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s