Turkiet har inga förutsättningar att bli medlem i EU

 

Bildresultat för Turkiets flagg             Sverige har under lång tid varit en av de främsta förespråkarna för ett Turkiskt medlemskap i EU. Förhoppningarna har varit att Turkiet skall bli ett mer demokratiskt land och att ett hägrande medlemskap i EU skall påskynda den processen. Så har det inte blivit. Turkiet håller snarare på att utvecklats till ett mycket auktoritärt land långt bortom de ideal som skall prägla den Europeiska Unionen. Det senaste avtalet med Turkiet där landet skall hålla tillbaka flyktingströmmarna från Mellanöstern i utbyte mot pengar, lättare för för turkar att komma in i EU och att medlemskapsförhandlingarna skall påskyndas är ett steg i helt fel riktning. Tidigare har det varit svårt att komma med i EU. Krav har ställts på en demokrati, mänskliga fri- och rättigheter och andra åtgärder för att kandidatländerna skall få medlemskap i EU. I Turkiets fall har EU rejält tummat på dessa krav.

EU har redan i dag stora problem med utvecklingen i framförallt Ungern som går i antidemokratisk riktning och vart är Polen och Slovakien på väg. Att släppa in fler länder som inte lever upp till de grundläggande kraven leder till en helt felaktig utveckling av EU.

Efter flera års uppehåll återupptogs förhandlingarna med Turkiet om fullt medlemskap 2013. Utvecklingen sedan dess har gått åt helt fel håll. Fredliga demonstrationer har slåtts ner med våld. Politiserade rättegångar börjar bli vardagsmat. Journalister fängslas, sociala medier stängs ner och korruptionen är utbredd. Oppositionella medier tas över. För en tid sedan tog regeringen över tidningen Zaman genom tvångsförvaltning. Listan över övergrepp kan göras hur lång som helst. I östra Turkiet pågår det i praktiken ett inbördeskrig.

Även utrikespolitiskt är Turkiet inte att lita på. De har varit med intresserade av att angripa kurderna än att bekämpa IS. Kurderna som har varit väldigt viktiga för att bekämpa IS. För några år sedan utpekade Erdogan ut Västvärlden , i skepnad av Lawrence av Arabia som ett större hot än IS. Trots att Turkiet sedan 1952 är medlem i NATO.

President Erdogan har offentligt uttalat kritiska tankar om kristna. Han har förordat att 100.000-tals kristna armenier skall deporteras och i turkiska skolböcker kan man läsa att kristna är landsförrädare.

Det finns i dag inget som motiverar att Turkiet skall bli medlemmar i EU. De förhoppningar, som även jag har haft, har kommit på skam. Allt går åt fel håll i Turkiet. Att släppa in Turkiet i EU skulle helt kullkasta allt vad EU står för. EU har redan problem med Ungern, Polen och Slovakien. De högerextrema partierna stärker sin ställning i många Europeiska länder.  EU behöver en tid av konsolidering och befästande av grundläggande värderingar. Turkiet är välkommen som medlem i EU men det kräver en helt annan politik där demokrati, grundläggande fri-och rättigheter, minoriteters rättigheter respekteras och att Turkiet för en helt annan utrikespolitik. Dit är vägen lång, väldigt lång.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s