Bygg Nobelcenter i Hagastaden i stället för på Blasieholmen

 

Diskussionerna har under en lägre tid gått höga när det gäller byggandet av Nobelcenter på Blasieholmen. Och det är inte så konstigt. Det är en mycket stor byggnad i förhållande till platsen och en förutsättning är att Tullhuset och hamnmagasinen rivs, byggnader som är de sista av sitt slag i Stockholms hamn. Det nya Nobelcenter innebär även stora problem för skårgårdstrafiken som mister kajer och verkstadslokaler för fartygen.

Det är ingen liten byggnad som skall placeras där. Den ska ersätta Stockholms konserthus som lokal för prisutdelningsceremoni, samt Nobelmuseet i Gamla stan. Den ska även innehålla rum för utställningar, möten och evenemang samt bibliotek, restaurang och butiker. Och butikerna är ju inte  nödvändiga för verksamheten.

Någon historisk koppling finns inte till platsen förutom att Nobelpristagarna brukar bo på det närbelägna Grand Hotell.

En betydligt bättre koppling finns till Hagastaden i Solna/Stockholm. Där förbereds och presenteras Nobelpriset i medicin och fysiologi  och i närheten finns de flesta av de institutioner som delar ut de övriga nobelpriserna. Där finns också de  institutioner som skulle kunna berika Nobelcenter med sin vetenskapliga inriktning.

Här finns möjligheter att skapa en intressant byggnad som passar in i sitt sammanhang och en storskalig miljö. Här kan Nobelcenter bli en märkesbyggnad och inte som på Blasieholmen en främmande arkitektonisk fågel Byggnaden kan anpassas till omgivningen och bli en viktig kugge i områdets utveckling. Med den nya gula tunnelbanelinjen blir kommunikationerna utomordentliga och med närheten till Hagaparken/Nationalstadsparken kan ett besök kombineras med ett besök i parken.

Liberalerna i Stockholm anser att huset skall placeras på en annan plats om det skall bli så stort som  i förslaget.

Montage: David Chipperfield Architects Gmbh

4 svar till “Bygg Nobelcenter i Hagastaden i stället för på Blasieholmen

 1. På vilken yta vill du bygga? Det finns ju inte ens rum för förskolorna i Hagastaden.

  • Tove!

   Det finns flera hus som kan ersättas med ett Nobelcenter. I Solna har vi inte slutplanerat stadsdelen men de har kommit betydligt längre på Stockholmssidan. Ett problem verkar vara att de inte har tagit höjd för att det i Hagastaden, precis som i alla nya stadsdelar, flyttar in många barnfamiljer.

 2. Mycket bra blogginlägg. Det är tydligt att Stockholms stad inte gjort hemläxan. Naturligt hade varit att ta kontakt med Solna när man såg vilket hus NC ville ha. Solna och Stockholm kunde kommit överens om frågan.

 3. Mycket bra blogginlägg.

  Det är ett riktigt fattigdomstecken att Nobelstiftelsen själva medger att en central placering i Stockholm är en nödvändighet för att besökare ska bemöda sig om ett besök. Varken verksamhet eller byggnad besitter egen lyskraft utan måste bäras upp av omgivningen.

  Hagastaden vore det mest naturliga valet av placering. Där skulle detta bygge t.o.m. kunna bidra med attraktionskraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s