Utgången av tre tyska delstatsval kan förändra den politiska situationen i Europa

tyskland-flagga

Den senaste månaden har Svenska tidningar nästan dagligen rapporterat om primärvalen i USA. Många gånger som förstasidesnyhet och långa och omfattande inslag i Sveriges Televisions och TV4s nyhetsprogram. Och detta långt innan själva valkampanjen mellan demokrater och republikaner har påbörjats.

Valen i Europa behandlas ganska valhänt. Många gånger börjar rapportering om riksdagsvalen i våra nordiska grannländer en eller två veckor innan valdagen och då oftast inte i någon större omfattning trots ländernas stora betydelse för Sverige.

På söndag, den 13 mars, är det tre delstatsval i Tyskland som  endast ett fåtal media har skrivit något om trots att det berör 17 miljoner väljare och utgången kan få stor betydelse för Tysklands flyktingpolitik och därmed automatiskt för resten av Europa. Och trots att det är delstatsval så domineras valrörelsen fullständigt av ett enda tema: flyktingar och Angela Merkels flyktingpolitik.

På söndag genomförs det delstatsval i tre delstater

  • Sachsen-Anhalt
  • Rheinland-Pfalz
  • Baden-Würtemberg

Mycket talar för att de partier som har ett tydligt budskap mot att Tyskland skall ta emot fler flyktingar kommer att vinna stora väljarskaror. I Sachsen-Anhalt finns det ett nationalsocialistiskt parti – NPD – Nationaldemokratische Partie Deutschlands som fick ca 4 % i senaste delstatsvalet och därmed knappt missade att komma in i delstatsparlamentet. I delstaten finns också AfD- Alternative für Deutschland som redan är större än socialdemokraterna med sina ca 20 % i opinionsundersökningarna.

Även i de andra delstaterna som ligger i det forna Västtyskland går de flyktingovänliga partierna framåt även om de nationalsocialistiska partierna inte är lika starka.

För CDU – kristdemokraterna är detta en svår balansgång. För partiet i delstaterna gäller det att inte motarbeta sin kansler, men samtidigt måste de ta i beaktande att många av deras väljare är mycket kritiska till hennes flyktingpolitik och anser den misslyckad. Systerpartiet CSU i Bayern är öppet kritiska mot Merkels flyktingpolitik. Horst Seehofer som är ledare för CSU i Bayern säger att Tyskland klarar att ta emot maximalt 200.000 flyktingar per år.

Om de flyktingkritiska partierna går framåt och CDU går starkt tillbaka i valet på söndag kommer det bli betydligt svårare för Merkel att föra sin generösa flyktingpolitik. Sverige har ju redan stramat åt flyktingpolitiken rejält. Kommer Tyskland att göra detsamma. De har juredan börjat försiktigt att strama åt. Då kommer Europa att stänga till gränserna definitivt, Schengen haverera och EU på väg att bli något helt annat än vad det var tänkt. Valutgången på söndag kanske blir den sten som sätter allt i rullning.

Läs även mina blogginlägg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s