Bra att SVT granskar behovet av omvårdnadsboenden. Många politiker prioriterar felaktigt hemtjänsten

Äldre

I veckan som gick hade Sveriges Television ett antal inslag om behovet av boende för äldre. Det är bra att SVT gör den här reportageserien. Många politiker oavsett partifärg uppmärksammar inte det stora behov som  finns av olika typer av boenden. De sätter  alltför stor tillit till  att hemtjänsten skall lösa de äldres behov.

Det finns många äldre som har ett begränsat service-  och vårdbehov som klarar sig bra med den hjälp som hemtjänsten kan ge. Men så är det inte för alla äldre.  Många äldre vill till någon form av äldreboende. Skälen kan vara många. De kan ha en funktionsnedsättning som gör att de har svårt att röra sig utanför lägenheten, de vill ha en större social gemenskap och vissa har ett stort vårdbehov. Många känner också betydligt större trygghet på ett boende än med hemtjänsten som kanske befinner sig på två mil bort och kanske inte kan komma förrän 30-60 minuter efter att den äldre har larmat. I dag kan inte kommunerna ställa upp med de boenden som många äldre efterfrågar.  Så har det varit i många år.

Av egna erfarenheter till nära anhöriga i en kommun på Västkusten  vet jag att inte ens de personer som har mer än 3o timmars vårdbehov per vecka kan erbjudas boende i tid, trots att dessa personer är dyrare för kommunerna att vårda i hemmet än på ett boende.

Jag vill betona att hemtjänsten gör ett mycket bra arbete. De är kunniga och engagerade i jobbet. De är viktiga för många. För en del äldre är hemtjänsten den enda kontakten de har med yttervärlden.

Men för många äldre kan de inte ersätta ett bra boende. De äldres boendesituation borde bli en av de viktigaste frågorna i valet 2018. Frågan är alldeles för nedprioriterad. Så blir det lätt när politiken oroas för kostnaderna. Men det hela handlar om människovärde.

Läs mer om reportagen på SVTs hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s