Statsråd bosatta utanför Stockholm borde erbjudas bostad på samma sätt som riksdagsledamöter

Den senaste veckan har nyhetsrapporteringen toppats av Kommunals vidlyftiga affärer och lägenheten till Margot Wallström. Det har varit stora rubriker och artiklarna kommer inte att upphöra bara för att Annelie Nordström kommer att avgå som kommunals ordförande i maj.

Lägenhetsaffären är helt onödig. Problemet är att statsråd och statssekreterare inte har samma möjligheter som riksdagsledamöter att få tillgång till lägenheter. Den som blir riksdagsledamot och bor mer än fem mil utanför Stockholm garanteras en lägenhet.

Den som blir statsråd eller statssekreterare måste vid utnämnandet genast lämna sina jobb och tillträda sina befattningar. Här är det inte frågan om flera månader innan man tillträder sitt nya jobb och man får därför tid att leta efter en bostad. Systemet skiljer sig helt och hållet från  arbetsmarknaden i övrigt.

Och det samma gäller åt andra hållet. Avgår regeringen så måste de lämna sina befattningar med omedelbar verkan.

En minister som inte köper sin bostad och bor i hyresrätt kommer alltid bli utsatt för misstanken att på ett felaktigt sätt fått sin lägenhet oavsett vem som är hyresvärd.

Samma system som gäller för riksdagsledamöter borde införas för statsråd och statssekreterare. Annars är risken stor  att endast personer bosatta i Mälardalen, med några få undantag kommer att kunna bli statsråd eller statssekreterare. Det är inte en bra utveckling. Det är viktigt att personer från andra delar av landet kan tillträda topposter i regeringen och regeringskansliet.

 

 

One response to “Statsråd bosatta utanför Stockholm borde erbjudas bostad på samma sätt som riksdagsledamöter

  1. Sjukvården i Stockholm kan upprätthållas tack vare att personal från ”hela” landet arbetar/stöttar vården i Stockholm. En mycket stor del av dessa bor i lägenheter med andra- och tredjehands kontrakt -tveksamt om det följer regelsystemet-. Borde man införa samma system för vårdpersonal som gäller för riksdagsmän för att ”Stockholmarna” ska få erforderlig vård. Naturligtvis ironiserar jag men jag tycker att du ser för enkelt och isolerat på bostadssituationen i Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s