Ingen anledning för extremhögern att fira Karl Xlls dödsdag.

I dag, den 30 november, kommer många inom extremhögern att fira krigarkungen Karl Xll:s död genom manifestationer, kransnedläggelser och vad det vara månde. Men finns det någon anledning till det? Var Karl Xll mer nationalistisk eller mer Sverigevän än någon annan kung före eller efter honom.  Låt oss titta lite närmare på det.

Korrekt är att han under större delen av sin regenttid, som började redan när han var ung , ja i praktiken ständigt var i krig. Han blev kung vid 15 års ålder. Han startade inga krig – han ärvde dem. Han försökte försvara  Sverige som under 1600-talet blivit en av Europas stormakter med ett dominerande inflytande i Norra Europa och runt Östersjön. Med hans död, som säkert hade kommit ändå men kanske något senare började riket falla  sönder. Det första steget inleddes med freden i Nystad 1721 då Sverige förlorade Viborgs och Kexholms län, Ingermanland, Estland och Livland. Freden blev ett definitivt slut på det svenska Östersjöväldet och Ryssland blev den dominerande stormakten

Stormakten Sverige var i praktiken mångkulturellt. Inom landets gränser bodde många folkslag, flera språk talades och även om Sverige var protestantiskt så var inte alla inom rikets gränser det.

Under framför allt 1600-talet var invandringen till Sverige inte obetydlig. Stormakten behövde kunnigt folk inom byggnadskonst, administration, handel, kultur och framför allt inom krigsmakten var det utländska inslaget mycket betydande. Det kom krigsfolk från rikets alla hörn och även utanför riket. Det skotska och Tyska inflytandet var betydande.Det förekom inte bara svenska och finska regementen utan hela regementen bestående av olika nationaliteter.  Otaliga utländska adelsätter eller ätter som adlades i Sverige tog säte och stämma på riddarhuset. På riddarhuset var det tillåtet att inte bara tala svenska utan tyska och holländska var vanliga språk.

Egentligen finns det inget som talar för att Karl Xll var speciellt nationalistiskt sinnad. Såväl Gustav ll Adolf och Gustav lll lyfte fram det svenska i olika sammanhang. Den förstnämnde hade inget emot att vetenskapsmännen lyfte fram Sveriges ståtliga historia och Gustav lll betonade gärna det svenska och såg sig som en efterföljare till Gustav Vasa.

Det var snarare 1800-talets historiker under nationalismens svärmeri med Götiska förbundet som skapade myten om Karl Xll. Till detta skall läggas den rysskräck som fanns under 1800-talet efter Sveriges förlust av östra rikshalvan – Finland – 1809. En rysskräck som var extra kraftfull runt 1900-talets början och som kulminerade med Ryska revolutionen och den efterföljande terrorn.

I det perspektivet passar Karl Xll väl in. Kungen som under hela sin livstid fick kämpa mot främmande makter där Tsar Peter av Ryssland spelade en viktig roll.

Enligt min uppfattning har Karl Xll  blivit kidnappad av högerextrema grupper, precis som svenska flaggan höll på att bli under 1970-80-talet. På felaktiga grunder skulle jag säga men bilden är nog satt under lång tid framåt om inte några duktiga historia och media vill ge en mer rätt bild av honom. Och det anser jag att han förtjänar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s