Det kommer aldrig att bli färre kommuner om inte staten beslutar om det.

Den senaste veckan, och så sent som i dag (15-07-24) hade DN ett stort uppslag om det svala intresset av att slå i hop kommuner. Redan i samband med att ansvarskommittén arbetade med att förändra statens och landstingens organisation och ansvarsområden  diskuterades frågan om behovet att färre men större kommuner.

Nu har frågan aktualiserats av att civilminister Ardalan Shekarabi(S) vill tillsätta en utredning för att komma tillrätta med de problem som uppstår när kommunerna tappar invånare. Många kommuner är i dag mindre (ett fyrtiotal) än vad som stipulerades vid kommunreformen 1971-1974, dvs minst 8000 invånare. Och det finns några kommuner, exempelvis Laxå som de senaste årtiondena nästan har tappat halva sin befolkning.

Sedan 1974 har det inte skett några kommunslagningar. Snarare tvärtom – det har bildats en del nya kommuner(14 st): Dorotea, Vadstena, Bjurholm, Essunga, Malå, Salem, Vaxholm, Trosa, Gnesta, Bollebygd, Lekeberg, Nykvarn och Knivsta. Några av dessa är nu bland Sveriges minsta kommuner.

Efter många år i politiken vågar jag påstå att inga kommunsammanslagningar kommer att ske på frivillighetens väg. Skall det ske kommunslagningar förutsätter det att någon av dessa punkter uppfylls.

* Staten beslutar om att vissa kommuner skall gå i hop med andra kommuner.

* Staten skapar mycket bra ekonomiska förutsättningar för de kommuner som är intresserade av att gå samman.

Att slå i hop kommuner är inte så lätt. På vissa håll i landet har fortfarande inte kommunreformen från 1971-1974  lagt sig. I vissa fall är avstånden så stora så att det är svårt att se några fördelar med kommunsammanslagningar.

Många kommuner är i dag för små för att klara åtaganden. Men de har löst det på ett annat sätt. Kommunerna har skapat särskilda bolag, kommunalförbund eller gemensamma nämnder för att lösa vissa uppgifter. I andra fall köper man tjänster av varandra eller delar på personal. En person är anställd i en kommun men jobbar åt flera. Inte ens kommunerna i Stockholms län, som är stora i ett nationellt perspektiv,  klarar sig utan samverkan med andra kommuner. På det sättet slipper man ta tag i den känsliga frågan om kommunsammanslagningar.

DNs rundringning till de politiska partierna visar att intresset från dessa partier är mycket svalt för ett statligt ingripande. Gärna samverkan mellan kommuner och sammanslagningar om det finns ett lokalt intresse.

Som sagt. Det kommer inte att bli någon kommunreform om det bara är socialdemokraterna som kan tänka sig ett statligt beslutsfattande.

Läs även mitt blogginlägg – Regeringen vill bilda större regioner och se var statliga myndigheter skall vara lokaliserade.

Läs även DNs artikel i dag om kommunsammanslagningar.

Ett svar till “Det kommer aldrig att bli färre kommuner om inte staten beslutar om det.

  1. Ping: Shekarabi(S) – det är dags för en kommunreform. – Kommunerna måste bli färre och större. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s