Vandra i Val d´Isére , Frankrike

Årets vandringsresa gick till Val d´Isere i Frankrike. Det var ett tag sedan jag vandrade i Frankrike. Sist jag vandrade i Frankrike var 1997 när vi vandrade runt Mont Blance.

I år åkte vi för första gången med WI-resor som för första året arrangerade resor till Val d´Isére. Samhället  ligger i departementet Savoi i regionen Rhône Alps endast 5 km från den Italiens gränsen.  Orten är framförallt känd för skidåkning och under OS i Albertville 1992 arrangerades herrarna störtlopp i orten och damernas i grannbyn Tignes.

Det var en bra plats för vandring. Det fanns ett bra utbud av olika vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad. De flesta dagarna fanns det olika alternativ att välja på. Som högst var jag uppe på 2852 meters höjd. Vissa dagar var vandringarna lite tuffare och den lägre syrehalten, ca 70 % på de högre höjderna mot värden på normal höjd,  och värmen gjorde sitt. Det blev ofta turer på på över en mil varje dag men som alla som vandrat i berg är det inte längden som är avgörande utan det är höjdskillnaden som är avgörande. Turerna per dag varierade mellan 400 meter och upp till knappt 1000 meter.

Val d´Isere har också ett stort utbud av andra aktiviteter som man kan utnyttja på den fria dagen under veckan. Jag provade på bågskytte på sportcentret som ligger några kilometer utanför huvudorten. Men det finns även golv, tennis, ridning, skytte, gymnastik med flera idrotter och en stor modern simhall.

Sammanfattningsvis var det en mycket bra vandringsresa. Fina turer, trevliga byar, en del att göra på fritiden, en bra upplagd vecka med bra, trevliga och omtänksamma guider. Kan rekommenderas.

Du kan läsa mer om resan på WI-resors hemsida och om Val d´Iséres på den engelskspråkiga wikipedia som är mer omfattande än den svenska.

Läs även mitt blogginlägg om vår vandring på Andorra.

På bilden ovan ser du Mont Blanc.

Lite om min bakgrund som vandrare

Vandring är perfekt om man vill kombinera motion med nya upplevelser och nya trevliga bekantskaper. Mellan åren 1986-1998 har jag vandrade i princip varje år i i Norge. Vi är fyra personer som har vandrat tillsammans sedan 1994 (från början var vi fler men av olika skäl har vi under årens lopp skaran reducerats). De flesta åren vandrar vi men några år har vi cyklat på Irland och i Frankrike (Alsace), Holland och Danmark. Vandrat har vi gjort i Sverige (Norra Padjelantaleden, Grövelsjön), Norge (Hardangervidda, Jotunheimen), Skottland (West Highland Way), Wales, Spanien (Mallorca), Frankrike och Italien (Mont Blanc), Schweiz (Samnaun), Österrike (Ischgl), Slovenien, Bulgarien, Rumänien och Andorra(även i Frankrike och Spanien). Vissa år har vi planerat resan själva eller med hjälp av något lokalt företag. Vissa år har vi rest med företag som Prima Travel,  Äventyrsresor och WI-resor.

2 svar till “Vandra i Val d´Isére , Frankrike

  1. Ping: Vandra runt Mont Blanc |

  2. Ping: Vandra i franska Pyrenéerna |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s