Nästa år på Friends Arena för Eurovision Song Contest?

I går kväll vann Måns Zelmerlöw finalen i Eurovision Song Contest med ett betryggande avstånd till tvåan Ryssland och trean Italien. Därmed har Sverige sex vinster och är näst bästa land vad avser vinster. För bara tre år sedan, 2012, vann Loreen och var skulle då finalen gå av stapeln 2013. SVT  bestämde att det skulle den göra i Malmö. Ett mycket märkligt beslut. Malmö Arena tar bara 12.500 åskådare och Friends kan ta nästan 5 gånger fler. Genom det beslutet tappade finalen och de två semifinalerna 150.000 besökare och Sverige gick miste om stora turistekonomiska effekter. Och stora delar av effekterna hamnade dessutom i Köpenhamn. Anledningen till beslutet vara det skulle skapas ett mer intimare evenemang. Andra säger att SVT inte vågade ta ansvar för ett så stort evenemang. Allt annat än att placera finalen på Friends vore tjänstefel. Den svenska finalen har gått där flera år så erfarenheten finns. Stockholmsområdet har stor hotellkapacitet och de turistekonomiska effekterna skulle bli stora. Nu gäller det för SVT att fatta rätt beslut.

Läs även min folkpartikollega Rasmus Jonlund(FP), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholms blogginlägg.

7 svar till “Nästa år på Friends Arena för Eurovision Song Contest?

  1. Ping: Eurovision till Stockholm 2016 | Rasmus (liberal)

  2. Det blir Tele2 som får den öga logistiken för åskådarna.

  3. Mycket har också med att göra vad varje arena har att erbjuda runt omkring. Då har friends arena många fler restauranger och hotell runt sig än vad alla andra arenor har. Ser vi hur maj 2016 ser ut i arenastaden och omkring så är det mesta färdigbyggt: alla broar och vägar klara, mall of scandinavia, the winery hotel i järva krog, rampen från stjärntorget ner till evenemangsgatan. Tele2 arena borde vara helt uteslutet då dom knappast kan flytta på två stora allsvenska lag under 3 veckor. Med AIK skulle det kanske kunna vara en aning enklare? Vet inte hur eller om det går att byta datum för vissa matcher och hur pass bra skytteholms IP skulle kunna vara för mindre AIK-matcher.

    Jag hoppas verkligen att Solna Stad och Friends arena ligger på SVT nu och inte tappar detta eurovision också. Kolla upp med SVT vad som kan bli bättre och ändras på så att dom verkligen väljer friends.

  4. Hörde på SR att den enda arena i Sthlm-området som kan vara tillgänglig för ESC är globen. Vare sig Friends eller Tele2 kan hyras i de 5-6 veckor som kommer behövas.

    • Tack Ankarstock för informationen du verkar alltid påläst och ligger steget före! Då blir det inte Tele2!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s