Diskussion om nya kontaktcenter på fullmäktige

På kvällens kommunfullmäktige diskuterades  stadens nyinrättade kontaktcenter med  anledning av en interpellation av oppositionsrådet Sara Kukka-Salam(S). Tanken bakom ett kontaktcenter är helt rätt. Det finns många frågor som ställs till en kommun som på ett bra sätt kan hanteras av ett kontaktcenter eller bra hemsidor.  Jag tänker då främst på frågor som är väldigt frekventa. Frågor som kommer att vara frekventa den närmaste tiden är när skall sanden tas upp? blommor sättas ut?  potthål lagas,? vad kan jag göra på påsklovet? Frågorna som kommer i mångfald och som lätt kan hanteras av kontaktcenter.

Däremot finns det ett problem som flera medborgare har tagit upp med mig och som jag även själv har drabbats av. Och det är att kontaktcenter upplevs som en spärr. Medborgaren vet vem man vill tala med och det är frågor som är lite speciella och kräver gedigen kunskap. Och den servicen måste även vi ha. Jag var för två år sedan intresserad av att köpa en fastighet i Uddevalla kommun. Jag ringde och bokade tid med en av kommunens lantmätare och en inspektör som hanterade vattenfrågor. Det var svåra frågor som inget kontaktcenter kunnat lösa.

Min uppfattning är att vi behöver skapa ett system som klarar av att ge bra service i de frågor som många vill ha svar på men samtidigt kunna ge svara på komplicerade frågor som kräver specialistkunskaper. Jag besökte själv Nacka stads kontaktcenter förra veckan. Där har man infört ett sådant system. Där kan man snabb få svar på många frågor men även snabbt få tala med en handläggare. Det är något att titta på när man under våren följer upp systemet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s