Staten driver på urbaniseringen

I dag skriver Mariestads Tidning om att  många skattekontor skall läggas ner och flyttas till andra kommuner, exempelvis till större städer. Tidningen skriver att exempelvis 80 jobb skall flyttas från Mariestad till Skövde, 65 jobb från Hudiksvall till Sundsvall, 30 jobb i Lycksele till Umeå. Ytterligare sex orter är berörda den här gången. Men detta är inte första gången. Skatteverket har de senaste åren lagt ner många kontor på mindre orter och flyttat dessa till större orter – oftast den största staden i länet. Även försäkringskassan har lagt ner många kontor.

Samtidigt finns det ett stort tryck på storstadsområdena, residens- och högskoleorter. Bostadsbristen är mycket stor och inget tyder i dag på att bostadsbyggandet skall ta fart.

Riksdagspolitiker talar ofta om att hela Sverige skall leva. Och för vissa partier har detta blivit ett mantra. Och det är nog en tydlig vilja, särskilt hos riksdagsledamöterna att att mindre orter skall överleva. Men de statliga myndigheterna ser inte detta som sin uppgift. Och regering och riksdag ger inga tydliga direktiv.

Och detta får konsekvenser. Jag var i Mora förra veckan. En kommun som förlorade 20 skattejobb vid förra centraliseringen. Det låter kanske inte så mycket men runt omkring dessa skapas ytterligare jobb och arbetsmarknaden blir mindre differentierad när dessa jobb centraliseras.

Men behöver det vara så. Det finns givetvis jobb som behöver finnas i Storstadsregionen och större städer. Men alla? Knappast. Många arbetsuppgifter kan med fördelas utföras ute i landet. Om jag minns rätt så granskades min deklaration i Säffle förra året. Inga problem med det. Jag besöker knappast skattekontoret och jag mailar eller ringer om jag har synpunkter.

Många arbetsuppgifter hos staten kunde med fördel utföras var som helst i landet. Varför inte bygga upp hyggligt stora skattekontor på orter som Säffle, Ludvika, Hudiksvall, Trollhättan eller Laxå. Staten skulle få lägre kostnader för personal och lokaler. Och det skulle många gånger bli effektivare. Mindre personalomsättning och medarbetare som skulle ge järnet och inte i första hand snegla på vilka jobb som finns på den privata arbetsmarknaden.

Alla jobb behöver inte finnas i Solna, Stockholm, Göteborg eller Malmö.En hel del skall finnas där för att kunna locka rätt personal. Många kan dock med fördel utföras var som helst i landet.  Det skulle bli bättre för alla parter. Det gäller för riksdag och regering att återta makten från Generaldirektörerna.

 

Annonser

One response to “Staten driver på urbaniseringen

  1. Pingback: Regeringen vill bilda större regioner och se över var statliga myndigheter skall vara lokaliserade |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s