Alldeles för lågt skadestånd i sexfilmsmålet. Ny lagstiftning och högre skadestånd krävs

I går kom domen i det uppmärksammade sexfilmsmålet. Det var en ung kvinna, 21-år, som hade smygfilmats under ett samlag och filmen hade lagts upp på porrsidor. Det var Högsta Domstolen som med ändring av Hovrättens dom höjde  skadeståndet till den smygfilmade kvinnan från 20.000 kronor till 76.000 kronor. Tingsrätten hade tidigare  kommit fram till att 120.000 kronor var en rimlig nivå.

Att smygfilmas under en sexuell akt är väldigt integritetskränkande. Många gånger värre än andra integritetskränkande brott. Miljontals människor världen över kan ta del av filmen och det som har lagts ut på internet försvinner aldrig. Det kan alltid hittas.

I dag finns ingen särskild lagstiftning för denna typ av brott. Rättsligt hanteras det som förtal. Men förtal via internet kan få stor och snabb spridning och är därför värre än andra former av förtal.

Därför behövs en lagstiftning som särskilt reglerar denna typ av brott och det krävs skadestånd som är avskräckande. Med tanke på de psykiska lidande och livslånga kränkning som kan bli  följden av kränkningen känns 76.000 kronor som en kränkning i sig. Det behövs belopp på en  kvarts miljon  för att vara tillräckligt avskräckande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s