Hög tid att ge Gotland ett försvar

Det säkerhetspolitiska läget har kraftigt förändrats sedan Vladimir Putin tillträdde sin första mandatperiod som President år 2000. Det är ett mer revanschistiskt och aggressivt Ryssland som har växt fram som inte låter sina grannar vara i ifred.  Hans uttalande 2005 om att ”Sovjetunionens kollaps var en av århundradets stora geopolitiska katastrofer” blev inte så konstigt väldigt uppmärksammat. Ryssland låter inte sina grannar vara i fred utan försöker påverka dessa på olika sätt alltifrån Moldavien, Georgien, Ukraina till övertagande av Krim.

Redan vid Putins makttillträdde kunde man läsa att Ryssland skulle lägga om sin internationella- och försvarspolitik vilket knappast uppmärksammades av politikerna i Sverige och än mindre ledde till någon förändring av Sveriges försvarspolitik. Det svenska uppvaknande kom sent.

I går uppmärksammade Svd att det inte händer något i försvarsgruppen.” – Vi trampar vatten sa försvarsutskottets ordförande Allan Widman(FP)” Den 24 april måste propositionen om försvarets framtida inriktning och finansiering finnas på riksdagens bord om beslut skall kunna tas under våren.

Det brådskar. Sverige har i dag inget slagkraftigt försvar. Och speciellt oroande är det bristande försvaret av Gotland. Och under historiens gång har Gotland varit ett sorgebarn. Det var det under ryssarnas härjningar längs kusterna årer 1719-1721, de sk rysshärjningarna liksom under Svensk-ryska kriget 1808-1809 då ryssarna tom besatte Gotland.

Innan den stora försvarsnedläggelsen under 1990-talet hade Gotland ett kraftfullt försvar med fyra regementen. I dag finns inga regementen kvar och inga fasta förband överhuvudtaget  på Gotland. De senaste åren har några stridsvagnar placerats på ön men personalen är stationerad i Skövde.

Detta är djupt oroande. Det land som behärskar Gotland kontrollerar Östersjön. Även om Sverige inte är det primära målet för Ryssland så lever Baltikum och Finland farligt. De har ju varit en del av Ryssland tidigare. Sverige kan dras in i en konflikt genom att Ryssland besätter Gotland för att på det sättet förhindra att NATO  får en  strategisk position i en konflikt i Östersjöområdet. Om Sverige förlorar kontrollen över Gotland kommer Sverige knappast att återfå ön av egen kraft.

Det är därför oroande att den parlamentariska försvarsgruppen beslut drar ut på tiden. Om de stora frågorna inte kan lösas snabbt så måste ett delbeslut om upprustning av Gotland ske mycket snart.

Läs även mina tidigare blogginlägg

* Vill Sverige försvara Gotland 

* En röst på miljöpartiet i riksdagsvalet är en röst på Putin

* EU och USA kommer att offra Ukraina om Ryssland invaderar

* Berlin 1936 Tjeckoslovakien 1938 Sotji 2014 Ukraina 2014

Ett svar till “Hög tid att ge Gotland ett försvar

  1. Ping: Helt otillräcklig satsning på Gotlands försvar |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s