Decemberuppgörelsen är bra för en Alliansseger 2018

I lördags presenterade regeringen och Alliansen en uppgörelse som innebär att spelreglerna för en minoritetsregering läggs fast, speciellt vad avser budgeten och att det skall skapas långsiktiga uppgörelser över blockgränserna vad avser försvaret, energi och pensioner.

Uppgörelsen har mottagits positivt av väljarna men det har riktats stark kritik från många moderater,  från såväl ungmoderater som gammelmoderater , bla de fd  stadsråden Mikael Odenberg och Ulf Adelsohn. Argumentationen mot uppgörelsen är enligt min uppfattning inte särskilt tung eller konstruktiv och svarar framför allt inte på frågan – vad är alternativet?

Efter Sverigedemokraternas stora valframgång, inget av blocken  har egen majoritet och framför allt för att Sverigedemokraterna har brutit mot den tidigare praxisen att inte rösta på mer än sitt eget budgetalternativ har den parlamentariska situationen förändrats. Ja, Sverigedemokraterna har tom sagt att de kommer att rösta mot varje budgetförslag som följer deras politik.

Det är den situationen Sverige har att förhålla sig till. Löfvéns beslut att utlysa extra val var ogenomtänkt och förhastat. Mycket talar för att ett nyval inte hade förbättrat den parlamentariska situationen. Risken var snarare uppenbar att den hade försvårats om Sverigedemokraterna hade gått fram ytterligare.

Som jag ser det finns det flera fördelar med uppgörelsen

 1. Om Alliansen blir större än de rödgröna efter valet 2018 skall de rödgröna släppa fram en Alliansregering.
 2. Det finns nu klara spelregler vad gäller budgetarbetet. En minoritetsregering skall kunna lägga fram en budget och få igenom den i riksdagen.
 3. Det kommer inte att kunna brytas ut enskildheter ur budgeten som de rödgröna och Sverigedemokraterna gjorde under förra mandatperioden när det gällde brytpunkten för när man skall betala statlig skatt.
 4. Det kommer att finnas två tydliga seriösa regeringsalternativ – de rödgröna och Alliansen inför valet 2018
 5. Det blir ett gemensamt arbete mellan regeringen och Alliansen i tre viktiga frågor som kräver långsiktiga lösningar över blockgränsen – försvaret, energiförsörjningen och pensionerna.
 6. I alla andra frågor kommer det vara en öppen fråga om vilket alternativ som kommer att vinna omröstningar i riksdagen. Sverigedemokraterna uppfattning att de är det ända oppositionspartiet är inte korrekt. Det kommer att visa sig i riksdagen.

I det här perspektivet är kritiken från höger väldigt märklig. Blockpolitiken har stärkts. Alliansen håller ihop och vill vara ett alternativ till de rödgröna inför valet 2018. Moderaterna är alltid livrädda för att ett eller flera borgerliga partier skulle börja samarbeta med Socialdemokraterna för då skulle moderaterna  marginaliseras. Den situationen är nu borta.

Det går att rikta kritik mot att Vänsterpartiet nu får ett större inflytande över regeringens politik. För så kommer att bli fallet. Men jag tror att det är viktigt att alternativen blir tydligare. Och en vänstervridning  av regeringens politik kommer inte att uppskattas av väljarna och det ökar sannolikheten för en Alliansseger 2018.

Men framför allt är uppgörelsen bra för att den minskar Sverigedemokraterna inflytande inom många politikområde. Det har kritikerna till uppgörelsen uppenbarligen inte förstått – eller vill de att Alliansen skall börja samarbeta med Sverigedemokraterna?

6 svar till “Decemberuppgörelsen är bra för en Alliansseger 2018

 1. Anders ”Uppgörelsen har mottagits positivt av väljarna”. Vilken planet har du varit på om du inte noterat alla de grupper som tex startats upp på Facebook som är kritiska till uppgörelsen.

  Men det kommer bli intressant att se nästa val, det kommer bli stora förändringar som resultat av uppgörelsen.

  • Ankarstock! Jag grundar det dels på att media har gjort undersökningar som visar på att över 60 procent ställer sig positiva till uppgörelsen, även ett antal tidningsintervjuver och även ganska många väljare som jag har talat med bla i Solna Centrum i dag. De såg verkligen inte fram emot ett nyval. Däremot finns det en del aktiva politiker, inom framför allt moderaterna som inte gillar det. Det finns säkert en del sossar som inte gillar överenskommelsen då den befäster blockpolitken. Löfvens försök att locka över centerpartiet och folkpartiet har misslyckats. Mvh Anders

 2. Så 40% är missnöjda. Är väl inte något större problem om man som du blundar för det faktum att majoriteten av dessa 40% är Allianssväljare Det ni inte fattat är att de Rödgröna ALLTID kommer att vara större än Alliansen. Efter det här sveket kommer gapet att bli avgrundsdjup. Vad ska ni säga till oss väljare i slutdebatten 2018 när de rödgröna har ett övertag på 15% i alla undersökningar. Rösta på oss nu så vi kan stödja de rödgröna de närmsta 4 åren för att sen försöka bli störst 2022. Tror du att vi köper det. Nej, ni har skrivit under er egen dödsdom.

  • Henrik! Din argumentering övertygar inte. Visst finns det Alliansväljare som är missnöjda. Men för vad? Alliansen förlorade faktiskt valet och nu gäller det att se framåt. Det är inte bara Alliansväljare som är missnöjda. Alla Sverigedemokrater är givetvis missnöjda och en hel del socialdemokrater som vill bryta upp blockpolitiken. Mvh Anders

 3. Du lever i en bubbla. Vi är missnöjda för att ni har beslutat att vi ska ha en rödgrön regering till 2022. Sverigedemokraterna är inte alls missnöjda, de sitter i hörnet och hånskrattar åt ert självmål. Mängder av Alliansväljare kommer att gå till SD eller strunta i att rösta i nästa val. Hur tror ni att ni ska kunna kompensera det med några enstaka röster från de rödgröna som är missnöjda med vänstersvängen. Och vad är det som säger att de går till Alliansen som i praktiken är ett stödparti för det block de nyss lämnat. SD eller soffan kommer att plocka dem också. Och om ni tror några som redan har lämnat eller kommer att lämna för SD och helt plötsligt komma tillbaka efter det här beslutet så kommer ni att bli rejält besvikna. Alla Alliansväljare som finns kvar dagen för valet 2018 tvingas ställa sig frågan: Ska jag rösta på Alliansen och då i praktiken rösta på de rödgröna? Eller på något annat parti för att få borgerlig politik. Det som kommer att hända nu är att SD växer till största block eller att ett att nytt borgerligt parti bildas. Oavsett så är Alliansen på sikt död p.g.a av att ni har gjort er själva onödiga.

 4. Ping: Bent Westerberg är kritisk till decemberöverenskommelsen och Folkpartiets integrationsutspel |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s