Solnas skolupprustning är lika stor som regeringens trots att Solna är bara 0,8 procent av Sveriges befolkning

Lars Granath Vice ordf, Barn- och utbildningsnämnden (FP) i Solna.

Detta inlägg är skrivet av Lars Granath, 1:e vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och har tidigare publicerats på folkpartiet i Solnas blogg www.fpsolna.se. Jag tycker det i allra högsta grad är ett verkligt träffsäkert inlägg och jag publicerar det därför även på min egen blogg. Bra att veta är att Solnas befolkning är 0,8 procents av Sveriges. Läs och begrunda.

Inför valet 2010 uppmärksammade Folkpartiet i Solna det bristande underhållet i kommunens skolor. Folkpartiet lovade att försöka få med de andra Allianspartierna på att vi den senaste mandatperioden 2010-2014 rejält skulle öka insatsen och fördubbla anslaget till upprustning, renovering och reparation. Kampanjen gick under namnet Rusta Solnas skolor nu.

En kampanjsida skapades med namnet rustasolnasskolor.nu. Kampanjen blev framgångsrik och Folkpartiet i Solna gjorde ett bra val 2010. Det fanns alltså en viss förväntan hos föräldrarna att Folkpartiet skulle kunna åstadkomma vissa förbättringar i skollokalerna i kommunens skolor.

Efter förhandlingar mellan partierna inom Alliansen enades de fyra partierna om att de cirka 100 miljoner som satsades 2006-2010 skulle fördubblas och i konkurrens med andra kommunala viktiga verksamheter höjdes ambitionen rejält på det här området. Kritiken från oppositionen har varit hård – det var för lite, för sent och allt borde ha gjorts på ett annat sätt.

Den nya rödgröna regeringen med socialdemokraterna och miljöpartiet har i sin budget aviserat att de kommer att satsa en miljard under den kommande mandatperioden 2014-2018 på att rusta landets skolor och förbättra arbetsmiljön. Inte för att jag önskade mig ett maktskifte, men det gör det lättare för mig att jämföra det som regeringen avser att göra med det som har skett i Solna.

En miljard till landets skolor under en fyraårsperiod innebär att Solna kommun teoretisk skulle kunna få ta del av sex miljoner om man tar hänsyn till andelen av Sveriges barn- och unga som bor i Solna. Sex miljoner under en fyraårsperiod är alltså vad de rödgröna orkar med att satsa.

Om man jämför den rödgröna regeringens miljardsatsning på bättre arbetsmiljö i landets skolor med Folkpartiet och Alliansens satsningar under 2010-2014 i Solna framstår den upprustning som skett smått historisk. Redovisningen i valrörelsen som återfinns på rustasolnasskolor.nu visade att hela 260 miljoner satsades på upprustning av Solnas skolor och förskolor under mandatperioden 2010-2014. Till det ska läggas den nya Ulriksdalsskolan som kostade ungefär 330 miljoner att bygga och ersätter den slitna Bagartorpsskolan som nu inte kommer att behöva renoveras samt den brandskadade Näckrosens förskola som byggdes upp för cirka 50 miljoner istället för att renoveras.

Räknar man samman de nybyggnationer istället för renoveringar som har gjorts i Solna med den upprustning, renovering och reparation som skett och lägger till kostnaden för den planerade skolan i Järva börjar kostnaderna närma sig en miljard, vilket innebär att de satsningar som görs i Solna för en bättre arbetsmiljö i skolan är lika ambitiösa som regeringens satsningar i hela landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s