Regeringen slår till mot Solna och 13 andra kommuner i Stockholms län och även Kiruna

I går presenterade S/MP  regeringen budgeten för 2015. I budgetpropositionen  2014/15:1 i avsnitt  2.5.4 aviserar regeringen förändringar av skatteutjämningssystemet som kommer att  drabba Solna och många andra kommuner.  Den förra regeringen ville främja tillväxten och stödja de kommuner som har en stark befolkningsökning och därmed får stora investeringskostnader.  Exempelvis har Solna   investerat  i en ny skola i Ulriksdal som har kostat  över 300 miljoner kronor. Staden  kommer  också inom kort att besluta om en ny skola i Järvastaden och det behöver byggas nya förskolor, idrottsanläggningar och annan infrastruktur. Dessutom byggdes mycket av stadens anläggningar under 60-70-talet och är i stort  behov av upprustning.

Det är således dessa extrapengar till tillväxtkommuner i storstadsregionerna som kommer att dras in. Något förslag läggs inte nu. Utan frågan skall utredas närmare och tanken är att förändringarna skall träda i kraft  1 januari 2016. Genom förändringarna tar man bort incitamenten för kommunerna att jobba med att minska arbetslösheten och skapa tillväxt och systemet innebär att kommunerna får en 85 % marginalskatt.  Och genom detta blir i praktiken på sikt alla kommuner förlorare då alla kommuner i  landet är förlorare om inte tillväxtregionerna fungerar som draglok.

Hur mycket Solna förlorar återstår att se men om alla pengarna till tillväxtkommunerna kommer att tas bort 2016 förlorar Solna uppskattningsvis  40 miljoner kronor som antingen måste hanteras via rationaliseringar, besparingar eller en skattehöjning på 25 öre. Regeringen har inte aviserat nya anslag inom andra områden till kommunsektorn som skulle motsvara en förlust på 40 miljoner kronor.

Regeringen och den politiska majoriteten i Stockholms stadshus har redan nu fattat beslut i många viktiga frågor som är till nackdel för Stockholmsregionen som nedläggning av Bromma flygplats, Förbifarten, Slussen och en rad skattehöjningar som kommer att hejda tillväxten. Och många av dessa beslut påverkar även Sverige negativt. Bromma flygplats är mycket viktigt för hela Sverige och är kanske mer viktigt för många orter i landet än för Stockholm.

Ett svar till “Regeringen slår till mot Solna och 13 andra kommuner i Stockholms län och även Kiruna

  1. Hur hanterar Solna de självförvållade kostnaderna för driften av Friends Arena, är väl en 40 miljoner om året. Och det lär väl komma en faktura om Lagardere ska ta över……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s