(S) inviter till FP och C är inte för landets bästa utan för partiets bästa

Den senaste veckan har varit turbulent på många sätt.  Media har lekt leken – vem tar vem  – men egentligen är det uppkomna läget  principiellt inte mer annorlunda än 2010. Det finns en rödgrön konstellation (som i och för sig haltar betänkligt) som är större än Alliansen men som inte har egen majoritet. Sammalunda var det 2010. Alliansen  var större än de rödgröna men hade ingen egen majoritet. Det massmediala spelet där media okritiskt har köpt socialdemokraternas agenda är uppseendeväckande.

Socialdemokraterna vill inte samarbeta med Vänsterpartiet. Anledningen är väldigt enkel. V kommer att driva politiken åt vänster och tvinga (S) och (MP)  att fatta beslut som inte den viktiga medelklassen kommer att gilla. Det kan gälla vinster i välfärden som innebär att alternativen försvinner, Rut-avdrag, försvaret, höjda skatter för att bara nämna några försämringar.  Det är en av anledningarna att få med sig FP och C i en regeringen. Då kan den förda politiken hamna mer rätt gentemot viktiga väljargrupper. Den andra anledningen är att socialdemokraterna vill splittra upp Alliansen. Lyckas man med det så kommer socialdemokraterna bli helt dominerande på den politiska arenan. Allt regeringsbildande kommer att kretsa kring socialdemokraterna trots att de numera är ett 30-procents parti och inte ett 45-procents parti.

Nu kommer inte taktiken att lyckas. Av flera skäl, som jag kommer att utveckla i ett kommande inlägg, kommer inte FP och C att sätta sig i en socialdemokratisk regering. Problemet för S som inte  ens förhandlade med Vänsterpartiet innan de kastades ut har fått ett Vänsterparti som är förödmjukat och kommer att ställa långtgående krav på S-MP för att stödja deras budget. Får de inte med Vänsterpartiet på sitt budgetförslag vinner Alliansens budget och regeringen kommer att förlora och tvingas avgå. Det är lite svårt att se att Stefan Löfven har 35  års förhandlingsvana när han gör flera taktiska misstag.

Om en månad tror jag att svenska folket ångrar hur de röstade. De kommer att längta tillbaka till den tid då Alliansen styrde.

 

4 svar till “(S) inviter till FP och C är inte för landets bästa utan för partiets bästa

  1. Anders, det är en radikal skillnad på att vara en högerminoritet eller en vänsterminoritet när ett högerparti sitter med det avgörande inflytandet. Eftersom den gamla regeringen, som förlorade en avsevärd del av sitt väljarstöd, kunde regera med ett över 90%-igt stöd av SD och en relativ majoritet för sin budget gick det någorlunda. Om folkpartiet envisas med att behålla Reinfeldts försök till tvåpartisystem gäller det att hålla emot inviterna från S. Om FP bryr sig mer om landet än om partitaktiken måste man komma överens.

  2. Stefan Löfven skulle ju bilda en handlingskraftig regering efter valet. Så kommer det inte att bli. Men det är ju bara för S/MP regeringen att lägga förslag som centern och Folkpartiet gillar så klarar regeringen att sitta kvar. Centern och Folkpartiet kommer att få mycket mer inflytande av att inte sitta med i regeringen. Löfvens inbjudan i måndags var patetisk. Ingen ödmjukhet, inga resonemang att de var beredda att kompromissa. socialdemokraterna tror fortfarande att de är ett 45 % parti som kan diktera villkoren. Mvh Anders

  3. Ping: Inte så smart av Reinfeldt att avgå på valnatten |

  4. Ping: Socialdemokraterna borde droppa miljöpartiet ur regeringen. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s