Detaljplanen vid Råstasjön är värd 700-840 miljoner. Råsta Folkets hustomten 170 miljoner.

En fråga som har dykt under alla de samtal jag fört med väljare under valrörelsen är hur mycket är området som skall bebyggas nordöst om Råstasjön är värt. Låt oss göra en enkel beräkning. Planen säger att det går att bygga 600-700 lägenheter. Om vi räknar med 700 lägenheter á 100 kvm per lägenhet i genomsnitt och ett  snittpris per kvm  på mellan 10.000-12.000 ligger värdet på området på mellan 700-840 miljoner kronor. Jag har då tittat på vad olika markägare, Solna stad och privata markägare, fått för marken i Råsunda det senaste året.

En annan intressant fråga är vad Råsta Folkets Hustomten är värd om den bebyggs med bostäder. Jag har då utgått från samma bebyggelsestruktur som på den nordöstra sidan av sjön. På tomten är det möjligt att bygga 170 lägenheter om husen bli 7 våning höga. Området är i stort sätt lika stort som kv Näktergalen inom det nordöstra området.  En snittlägenhet på 100 kvm och ett pris på, lågt räknat, 10.000 kronor kvm BTA visar att tomten är värd 170 miljoner kronor.  Jag har räknat med att marken är värd något mindre värd än på den nordöstra sidan för att området ligger lite vid sidan av den övriga bebyggelsen. Men bygger Sundbyberg på sin sida av gränsen så kan detta förhållande ändras.

Som alla förstår sitter Råsta Folkets husförening på en guldgruva. Föreningen styrs helt hållet av socialdemokraterna. Det finns ingen i föreningen som  inte har höga positioner inom socialdemokratin som sitter i styrelsen, är revisor eller sitter i valberedningen som inte har partibok i socialdemokraterna. Tidningen ETC visade att Föreningen redan har fått 10 miljoner kronor trots att det inte finns någon lagakraftvunnen detaljplan för området. Och föreningen kan få mer pengar om planen innehåller mer bostäder. Om området blir planlagt kan Folkets Husföreningen få ytterligare ca 160 miljoner kronor.

Kommer socialdemokraterna och Folkets Husföreningen kunna motstå detta. Jag tror inte det. Nu förstår jag varför socialdemokraterna hela tiden talar om att inte bygga inom strandskyddat område men väl utanför även om det strider mot miljövärdena. Om Centerpartiet är Världens rikaste parti så kommer socialdemokraterna i Solna kontrollera en förening som har hur mycket pengar som helst. Undrar vad de pengarna kommer att användas till?

Läs även mina tidigare blogginlägg.

Läs även min partikamrats blogginlägg om att valet är ett vägval för Råstasjön. Alliansen har lagt sitt förslag men vad de rödgrön vill på sikt är oklart.

 

5 svar till “Detaljplanen vid Råstasjön är värd 700-840 miljoner. Råsta Folkets hustomten 170 miljoner.

 1. En byggrätt i Bergshamra borde vara minst lika attraktiv som vid Råstasjön. Mitt i Nationalstadsparken och med utmärkta kommunikationer (dock ej till Solna C). I Bergshamrastrategin står det att en förutsättning för att överdäcka öster om if-huset för en uppskattad kostnad av 5-600 Mkr (vilket jag ifrågasätter; det låter för mycket) är att man får bygga 1300-1500 lägenheter och 22 000 kvm kontor.
  Med samma värde på byggrätt som i Arenastaden borde bara bostäderna istället ge ca 1,5 miljarder kronor, vilket med råge bör räcka till att överdäcka hela vägen från OK till ICA. Med den överdäckningen blir det också lättare att bygga med respekt både till boende och Nationalstadsparkens restriktioner.

 2. En byggrätt i Bergshamra borde vara minst lika attraktiv som vid Råstasjön. Mitt i Nationalstadsparken och med utmärkta kommunikationer (dock ej till Solna C). I Bergshamrastrategin står det att en förutsättning för att överdäcka öster om if-huset för en uppskattad kostnad av 5-600 Mkr (vilket jag ifrågasätter; det låter för mycket) är att man får bygga 1300-1500 lägenheter och 22 000 kvm kontor.
  Med samma värde på byggrätt som i Arenastaden borde bara bostäderna istället ge ca 1,5 miljarder kronor, vilket med råge bör räcka till att överdäcka hela vägen från OK till ICA.
  Med den överdäckningen blir det också lättare att bygga med respekt både till boende och Nationalstadsparkens restriktioner.
  Bergshamra har Sveriges bästa läge, men alla har inte insett det än. Signalistens vanskötsel av Bergshamra centrum drar ner värdet, men det skall bli ändring. Och med en överdäckad Bergshamraled kommer Bergshamra att bli en attraktiv mönsterstadsdel.
  Att du värderar en byggrätt i Arenastaden till nästan tre gånger värdet av en byggrätt i Bergshamra förvånar mig.
  Men värdet påverkas av vad man vill bevisa. Det är naturligt, och jag är inte heller alltid oskyldig.

  • Björn! Markpriset är olika i olika stadsdelar och kan variera även inom stadsdelarna. Tittar man på Solna har under 30 år de högsta bostadsrättspriserna varit kring Stråket i Råsunda, trots parkeringsproblem, närheten till Råsunda fotbollsstadion och i bland minimala och mörka gårdar. Det är stadskvalitén i den gamla stenstadsbebyggelsen som lockar. Därefter ligger priserna högt i Filmstaden och området mellan Filmstaden och Stråket. I övriga Råsunda ligger priserna lägre och de varierar. Och så är det runt omkring i Solna. Men i bland sker det förändringar som gör att stadsdelar upplevs mer positiva. Exempelvis har Frösunda haft en klart positiv utveckling.
   Bergshamra har lägre markpriser än Råsunda/Arenastaden som nu är aktuellt att jämföra med. Sen har givetivs priserna ökat i Bergshamra vilket gör det möjligt att diskutera en överdäckning i dag. Att räkna med Råsunda/Arenastadspriser i Bergshamra är inget annat än önsketänkande från din sida. Jag vill dock poängtera att jag inte har räknat med ett visst värde på marken i Bergshamra. Det har konsulterna gjort. Om de har lagt sig på rätt nivå får väl framtiden utvisa. Mvh Anders

 3. Tack för svaret Anders! Jag vet inte hur konsulterna räknat, men jag tvivlar på att en byggrätt i Arenastaden är värd tre gånger så mycket som i Bergshamra. Så det borde finnas marginal att överdäcka mer och/eller bygga mindre. De 130 Mkr Stjärnhusen betalat för sin mark bör ju vara en bra grundplåt.
  Hur beräknar du byggrättens värde? Ett %-tal av kvadratmeterpriset?

 4. Om t-banan beslutas att förlängas från Arenastaden till Bergshamra kommer marken snabbt att stiga i värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s