Länsstyrelsen samordnar arbetet med att bygga en gång-och cykelbro över Ålkistan

[2444Alkistan.jpg]

Under lång tid har det funnits önskemål från privatpersoner, föreningar och partier om att få en smidig övergång över Ålkistan mellan Bergshamra och Norra Djurgården, Stockholm. Det går i och för sig att ta sig över Ålkistan men det innebär en lång omväg, bland annat upp på Roslagsvägen för att komma över från den ena sidan till den andra. Den vägen känns otrygg och på vintertid med mycket snö kan det var halt och svårt att ta sig fram och under vår och höst kan det var väldigt blött och geggigt framför allt på Stockholmssidan. Att vandra runt de 12 km runt Brunnsviken är populärt och är också en sk Hälsans stig.

Länsstyrelsen, har inom ramen för arbetet med nationalstadsparken och nationalstadsparksrådet nu  åtagit sig att samordna arbetet mellan de berörda parterna Stockholms stad, Solna stad och Trafikverket för att hitta en bra lösning för en gång- och cykelbro över Ålkistan som innebär att man inte skall behöva gå upp på Roslagsvägen för att komma över Ålkistan.

Nationalstadsparksrådet  ligger under länsstyrelsen,  samordnar arbetet tillsammans med övriga representanter i rådet som Solna och Stockholms stad, övriga markägare, institutioner och föreningar. Rådet jobbar bla med att öka tillgängligheten i Nationalstadsparken och just nu med tillgängligheten runt Brunnsviken.

Länsstyrelsen skall tillsammans med berörda parter utreda hur detta kan ske med hänsyn till den under vissa tider på året omfattande båttrafiken i Ålkistan, tillgänglighetsfrågor och de ekonomiska förutsättningarna.

Läs även mina blogginlägg Kungliga nationalstadsparken – möjlighet eller hinder och Brunnsviken är ett besöksmål i världsklass – väl värt att värna, vårda och visa.

Foto: Hannele på Hisingen

10 svar till “Länsstyrelsen samordnar arbetet med att bygga en gång-och cykelbro över Ålkistan

 1. Varför inte bygga en vacker gång och cykelbro rakt över Brunnsviken? Det skulle inte förfula utan tvärtom höja de estetiska och rekreationsmässiga värdena. Dessutom knyta samman Solna med Frescati.

 2. Spännande och positivt! Vi tycker om att gå runt Brunnsviken och många undrar hur de ska gå? De hittar inte trapporna upp och ned.

 3. Hej Anders, hoppas du har möjlighet att driva på för en smidigare passage. Borde gå att bygga både enkelt och billigt. Kanske inte ens behöver bli så hög bro eftersom det bara finns en handfull segelbåtar som håller till vid båtklubbarna – och kanske går det att få dessa till annan båtklubb. Nåväl, är nöjd med vilken lösning som helst som gör det bättre än i dag. Hoppas du jagar på länsstyrelsen så gott du kan! /Fredrik

 4. Hejsan Anders!
  Händer det något i ärendet? Har du haft framgång?
  Vi håller tummarna!
  – Strövarna

 5. Hej Anders Egegren!
  Åren rullar på. Har du möjlighet att uppdatera mig kring det senaste kring passagen över Ålkistan. Varför måste det fortfarande vara en hög bro? Behövs segelbåtar i Brunnsviken? (finns det ens några?).
  En lägre bro skulle väl kanske dessutom vara billigare – och göra det enklare för alla att passera utan alla trappor.
  Hoppas du trycker på, Anders!
  /Åke
  Liberal i Järvastaden

 6. Hejsan Anders,
  Hoppas att allt är väl med dig i dessa osannolika tider.
  Har du någon uppdatering kring Ålkistan? 2015 skrev du att samtal pågår och 2018 samma sak. Är planerna nedlagda?
  Sara & Ebba

 7. Hej Anders
  Jag är liksom många nyfikna på hur diskussionerna går. Jag håller på att starta en namninsamling för att visa på att intresset av en bro fortfarande är högaktuellt. Vem/vilka skulle vara en mottagre för en sådan namninsamling? Länsstyrelsen?
  /Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s