10.000 demonstrerade mot fördrivningen av kristna i Irak och Syrien

  1. Foto: Stort möte för förföljda kristna i Irak. Medborgarplatsen, Stockholm.

I går deltog jag tillsammans med ca 10.000 personer i en manifestation mot fördrivningen och våldet mot kristna och andra minoriteter i Irak och Syrien.

IS – den islamska statens militära framgångar i Irak och Syrien och nu även i Libanon innebär att kristna och andra minoriteter drabbas av en förföljelse som liknar det som bedrevs i Europa under 30-talet. Ja,  förföljsen är urskillningslös och drabbar många grupper kristna, assyrier, syrianer, kaldéer, yezidier. Men även shiiamuslimer är hotade av den sunnitiska Islamistiska staten. Grupper som fanns i området innan islam kom till Mellanöstern och del av de kristna samfunden tillhör de äldsta i världen. För inte så länge sedan var en majoritet i Iraks andra stad Mosul kristna. I dag finns det inga kvar. Kyrkor sätts i brand eller omvandlas till moskéer.

Islamska staten fördriver nu urskillningslöst 100.000-tals personer från sina bostäder. Betala extra skatt, konvertera eller dö är budskapet. De bilder som organisationen lägger ut i sociala medier visar på en extrem brutalitet på ett ofattbart sätt.

Många talare från  arrangörsorganisationerna ville att FN, USA och EU måste ingripa för att stoppa folkmordet. Och USA och EU hördes flera gånger i de många talen.

Alla partier utom Vänsterpartiet var representerade och talade på manifestationen. Från Folkpartiet talade partiledaren  Jan Björklund, EU-minister Birgitta Ohlsson och riksdagsledamoten Fredrik Malm som alla höll engagerade tal som lockade fram applåder från åhörarna.

Folkpartiet anser att omvärlden måste agera. Det vi nu bevittnar är början på det som kan bli ett folkmord om omvärlden inte agerar. Många gånger har världssamfundet kommit försent, vi minns Srebrenica och Rwanda. FN har ett särskilt ansvar att agera. Stormakterna och grannstaterna likaså. Världssamfundet måste göra det som krävs för att få stopp på dödandet.

Läs gärna Robert Hannahs, svenskassyrier och riksdagskandidat mycket initierade artikel om situationen i området här.

Foto: Fredrik Malm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s