Folkpartiet fyller 80 år i dag och partiets uppgift är lika viktig i dag som då

I dag fyller Folkpartiet 80 år. Den var den 5 augusti 1934 som partiet bildades genom en sammanslagning av Frisinnande Folkpartiet och Sveriges Liberala parti. Två partier som återförenades efter partisplittringen 1923. Partiets ideologiska arv går tillbaka till liberala idéer som utvecklades under 1600-talet och framåt, främst i England. Och under 1700-talet fanns det enskilda riksdagsledamöter som var liberala, exempelvis prästen Anders Chydenius från Östebotten i nuvarande Finland. 1809 bildades en gruppering som kallade sig för ”det liberala partiet” och under 1800-talet fanns det andra liberala grupperingar i riksdagen, bla Folkpartiet som bildades 1895 och verkade under några år.

De frågor som Folkpartiet drev vid sitt bildande 1934 är i dag lika aktuella. Tidsandan och de frågor som var stora på 1930-talet är stora frågor i dagens Europeiska politik. Ja, ibland obehagligt likartade:  Nationalism och främlingsfientlighet, krav på handelshinder, svaga ekonomier, krav på minskat Europeiskt samarbete, krav på förändrade gränser mellan länder, odemokratiska partiet till höger och vänster som växer sig starkare, begränsningar av de mänskliga fri- och rättigheterna. Och då som nu är romer och judarnas ställning svag och ifrågasätts.

Men det innebär också möjligheter för Folkpartiet. Partiet var det parti som tog starkast ställning under 30-talet  mot de extrema partierna till höger och vänster som affischen ovan visar. Folkpartiet intog en mindre tyskvänlig hållning än regeringen i övrigt  och motståndet mot inskränkningar i de medborgerliga fri- och rättigheterna var starkaste i den folkpartistiska riksdagsgruppen. Och enskilda liberaler som Karl-Gerhard och Torgny Segerstedt hade stor betydelse för motståndet mot Hitler-Tyskland.  Och efter kriget drev partiet, genom  partiledaren Bertil Ohlin ett kraftigt motstånd mot socialdemokraternas socialiseringsiver.

Frågorna är i dag lika aktuella. Folkpartiet har här chansen att bli det parti som tydligaste står upp för mänskliga fri- och rättigheter, rörlighet över gränserna Europatanken, marknadsekonomi och frihandel. Och våga utmana de krafter till såväl till vänster som höger, som inte står upp för grundläggande liberala världen. Partierna på höger och vänsterkanten ligger bra till opinionsmässigt. Och det skall vi ändra på. Det är inte Alliansen mot Socialdemokraterna utan Alliansen mot fyra partier, S, MP, V  och FI varav framförallt  de två sista partierna ligger mycket långt ut till vänster och kommer att försöka vrida politiken kraftigt åt vänster.

Ta den utmaning Folkpartiet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s