Tänk vad bra om Solnavägen blev en vanlig stadsgata med bostadshus och trädplaneringar

Solnavägen mellan Solna Centrum och Hagastaden är i dag en storskalig väg med karaktär av stadsmotorväg, Sedan början av 2000-talet. i samband med planeringen av Solna Cityprojektet presenterades de första tankarna om att omgestalta Solnavägen till en stadsgata där biltrafiken nedprioriteras till förmån för gående och  cyklar samt en grönare stadsmiljö med trädplaneringar och lugnare trafikrytm.

Solnavägen upplevs i dag som ödslig och otrygg särskilt vid undergången av järnvägsspåren för tågen till Uppsala, Dalarna och Norrland. Vägen skapar en barriär mellan olika delar av Solna.

Tanken är att smalna av Solnavägen, införa kantstensparkering för bilar och separata gång- och cykelbanor samt trädplaneringar som ramar in gaturummet på båda sidor. Jag tycker dessutom att det är viktigt att vi skapar en separering mellan fotgängare och cyklister som man har exempelvis i Danmark för att skapa ökad trygghet.  Förslaget innebär möjligheter att bygga bostäder som har mycket nära till service och kollektivtrafik. Vi binder dessutom ihop Solna Centrum med Hagalunds industriområde och Hagastaden och kan bygga bort de delar av vägen som  upplevs som  ingenmansland.

Det finns nu möjligheter att fortsätta planeringen av Solna Cityprojektet som först inleddes med de nya husen i Charlottenburg, på Råsunda fotbollsstadion och den nya tvärbanan mellan Alvik och Solna station.

Stadsbyggnadsnämnden i Solna kommer under hösten att börja arbetet med att omgestalta Solnavägen och först därefter  kommer ett förslag att gå ut på samråd.

 

 

17 svar till “Tänk vad bra om Solnavägen blev en vanlig stadsgata med bostadshus och trädplaneringar

 1. varför ska det vara gångbanor och inte trottoarer? Samt: det är även mycket viktigt att det byggs stad längs med gatan också, en täthet minst lika hög som tätaste bitarna av Hagastaden skulle passa bra samt skapa förutsättning att nå de mål du målar upp om en trevlig plats.

 2. Calle Hellström

  Det är på tiden och låter som en ypperligt bra förslag!

  Kör så det ryker!

 3. Mycket bra och viktig reform!

 4. Framför allt är det viktigt att smalna av vägen, om man vill ha 40 km/h så kan man inte ha en väg med en bredd och mittenräcken som är byggda för mer än dubbla hastigheten.

 5. Gustav! Du har nog rätt! Trottoar är ett bättre begrepp och jag vill verkligen att vi tydligt skiljer mellan fotgängarnas trottoar och cyklisternas cykelbana. Mvh Anders

 6. Låter ju riktigt bra, men det är väl ingen större risk att det blir Alliansen som driver igenom detta?

 7. Ankarstock! När det kommer till bostadsbyggande är Alliansen ett betydligt starkare kort. När det börjar blåsa orkar Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte driva igenom några projekt. Det såg vi när de styrde sist. Inte en ny hyresrätt blev det under fyra år. Mvh Anders

  • Anders – vi har sett vad Alliansen ställt till med runt Råstasjön. Ni har kört ert eget race tillsammans med PEAB i första hand, trots att majoriteten av Solnabor varit emot denna cementering. Inte att förglömma de dryga tjugo tusen som skrivit under protestlistan mot byggande. Du tror väl inte för en sekund att ni får majoritet efter valet? Jag tillhör en av dem som röstade på en person i Alliansen – personröstade – inte en chans ni få min och många andras röster i höst. Det var det jag menade med att det inte är någon risk att ni driver igenom detta.

 8. Ankarstock! Oppositionen trodde att de skulle vinna kommunalvalet 2006. Det led ett jättestort nederlag. 37-24 till Alliansens fördel. De trodde att de skulle vinna 2010. Det blev 36-25. Jag tror man skall vara försiktig med att sia hur det går 2014. Jag utgår ifrån att alla kommunalval i Solna blir tuffa. Vi har länets största andel unga vuxna(upp till 35 år) som är lättrörliga väljare, 30 procent av väljarkåren byts ut under mandatperioden och boende i ett storstadsområde påverkas i större utsträckning av riksopinionen. Så det gäller att vinna väljarna på nytt.

  Du övervärderar dessutom frågan om bebyggelsen norr om Råstasjön. Jag delar din uppfattning att det första förslaget om 1800 bostäder mötte stor kritik. Det nuvarande om 600-700 bostäder accepteras av ganska många. Och även om vänsterpartiet och miljöpartiet sprattlar lite i dag så kommer socialdemokrater att sätta ner foten på ungefär lika många bostäder som det nuvarande. Ja, det kommer kanske att bli fler då sossarna givetvis kommer att bygga vid Råsta Folkets hus för att kamma hem ytterligare några 10-tals miljoner till rörelsen. De har aldrig dementerat ett sådant påstående. Frågan om Råstasjön diskuteras i Råsunda där jag bor men kommer du till Bergshamra, Ritorp eller Huvudsta är det en icke-fråga.

  Så till de 20.000 tusen namnunderskrifterna. Dessa skall man ta med en stor nypa salt. De inkluderar för det första även de namnunderskrifter som insamlades när förslaget såg helt annat ut. Och jag vet då jag har talat med många människor att de flesta har en helt annan syn på det nu antagna förslaget.

  För det andra är det inte bara Solnabor som har skrivit under förslaget utan via olika nätverk har människor skrivit under från hela landet. Och hur skall man se på en namnunderskrift från en person som överhuvudtaget aldrig varit på plats.

  För det tredje så har nätverket ingen kvalitetskontroll på insamlingen. Det går att skriva under hur många gånger som helst. Ett tydligt exempel var den gamle mannen vi talade med när folkpartiet stod vid Råstasjön en söndag, och det har vi gjort många söndagar, som undrade om han kunde skriva på hos oss. Vi hänvisade då till andra sidan av sjön där nätverket står. Han sa att det skulle han göra. Han informerade oss om att han redan har skrivit på nästan hundra gånger och tänkte göra det en gång till.

  Du skriver att du är en Fd Alliansväljare. Du vill inte ståta med ditt eget namn som givetvis hade ökat trovärdigheten för det du skriver. Det kan ju vara socialdemokraternas politiske sekreterare jag kommunicerar med. Vem vet? Mvh Anders

  • Intressant att du även är expert på naturen, trodde du var jurist. Att bygga vid östra/nordöstra sidan är förödande, vilket väl även framgår av de överklaganden som kunniga personer skrivit.

   Om vi sedan tar underskrifterna så borde det vara alarmerande för en politiker som bryr sig om när insamlingen ligger i topp vecka efter vecka bland aktiva insamlingar. Och mannen som skrivit under hundra gånger…

   Vidare förstår jag att du som inflyttad inte förstår vikten av Råstasjön. Alla vi som vuxet upp i staden har med stor sannolikhet gått i Vasalundsskolan, så även jag. Och banden till Råstasjön är inte svagare bara för att jag numera bor i Huvudsta, uppvuxen som jag är i gamla Råsunda.

   Ni hade chansen att stoppa all byggnation, men ni missade den. Vi får väl se 15 september om det inte är nya kvastar i Solna.

   • Ankarstock! Intressant att du anser att hur länge man har bott i Solna är avgörande. Jag har bott i Solna sedan juli 1983, dvs över 31 år. Mer tid än de flesta Solnabor.

    Om du har läst naturvärdesinventeringen ser du att det nordöstra hörnet inre har några naturvärden. Men det nordvästra har höga naturvärden. Där vill inte Alliansen bygga. Men där kommer socialdemokraterna och de rödgröna att bygga.

    Vore kul att få höra din uppfattning om hur de rödgröna kommer att hantera frågan efter valet? Mvh Anders

   • Om du läser min text en gång till så ser du att jag inte sade ngt om att tiden man bott i Solna är betydande. Dock att du som inflyttad inte har någon som helst historia till Råstasjön. Jag har läst inventeringen – flera gånger, och den säger klart att den östra/nordöstra stranden är viktiga. Låt oss koncentrera oss på det – inte på vad eventuellt sossarna försöker göra efter valet.

    Hur tänker ni hantera skrattmåskolonin? Tror du att en som betalat en tre miljoner för en sjönära lägenhet – 50/60 meter från kolonin – kommer acceptera terrorn från dessa fantastiska fåglar? Om du mot all förmodan är kvar i kommunens tjänst, kan du då lova att dessa fåglar på intet sätt kommer störas?

   • Ankarstock! Det är väl väldigt intressant vad sossarna kommer att göra om de vinner valet. Framförallt för dig som inte tänker rösta på något av Alliansens partier. Du borde ju intressera dig för hur alternativet ser ut. Du kanske hamnar ur askan i elden. Hur du över huvudtaget kan yttra dig över om jag har en relation till Råstasjön eller inte visar på en väldigt märklig syn på andra människor. Under de 31 år jag bott i Solna har jag gått eller sprungit runt den sjön 1000 tals gånger. Och det förslaget som klubbades av fullmäktige varit mycket mer omfattande utan min medverkan.

    När det gäller skrattmåskolonin har vi med utgångspunkt från naturvärdesinvenegeringen och deponiutredningen tagit bort bebyggelsen i närheten av skrattmåskolonin. Just med hänsyn till skrattmåsarna. Så några nya hus så nära som 50-60 meter kommer det inte att bli. Men redan i dag ligger det villor och två flerfamiljshus i närheten och det passerar 1000-tals personer förbi på gångvägen. Skrattmåsarna verkar trivas. Mvh Anders

   • Så då har vi ditt politikerord på att oavsett vad som händer – om det byggs på östra sidan eller ej så kommer Solna skydda skrattmåsarna. Även om eventuella nybyggare klagar.

    Lite förvånad att du inte lärt dig mer om Råstasjön om du gått där över tusen gånger under din tid i Solna, det är ju i princip två ggr per månad.

    När det gäller valet är det viktigaste inte vad Sossarna eventuellt tänker göra, utan vad ni har gjort, och det måste stoppas.

 9. Tänk vad härligt om Enköpingsvägen kunde bli en lokalgata istället för en stor barriär som det är nu, framförallt sedan gång och cykeltunneln från kolonnvägen stängdes tidigt i våras. Väntar fortfarande (förgäves?) på ett övergångsställe som ersättning!

 10. Ping: MartinLindahl.se – Ju mer tunnelbana vi bygger, desto mer bostäder kan ni bygga!

 11. Ping: Första steget i omvandlingen av Solnavägen. 220 nya bostäder vid Fogdevreten |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s