Hvad vilja socialdemokraterna med Råstasjön?

När detta blogginlägg skrivs på kvällen efter fullmäktigedebatten om Råstasjön, när detaljplan och ramöverenskommelse antogs av kommunfullmäktige, är det ändå några saker jag funderar över.

Det var en debatt på över två timmar. En i stora stycken konstruktiv debatt där argument stöttes och blöttes.  Debatten visade ganska klart att oppositionen är splittrad. Vänsterpartiet är tydligt med att de vill ha ett omfattande naturreservat runt sjön,  även om jag har svårt att förstå poängen med att lägga in Råstaparkshallen, ”containerparkeringen”, minigolfbanan, Råstasjöns IP, 20 villor och sju bostadshus  i hörnet Östervägen/Vintervägen i naturreservatet. Undrar vad de som bor eller är verksamma där tycker om att bli en del av ett reservat? Men på betongstationstomten kan de tänka sig bebyggelse.

Miljöpartiet vill begränsa bebyggelsen men hur mycket är oklart. De vill först göra ett naturreservat och därefter se vad som kan byggas. Det känns som en möjlig anpassning till socialdemokraternas linje.

Problemet är bara att socialdemokraterna inte har en linje. De är verkligen diffusa när det gäller Råstasjön. Den 7 januari 2013 uttalade sig socialdemokraternas ordförande Gösta Mårtensson i DN Stockholmsdelen att bygga vid Råstasjön är som  att bygga i Hagaparken, men den tanken skulle ingen komma på. Den 1 juli 2013 skriver Råstahems Folketshusförening på ett avtal med Riksbyggen om en försäljning av ett markområde för 10 miljoner kronor som inte är möjligt att bebygga enligt naturvärdesinventeringen. En förening där alla förtroendeuppdrag innehas av aktiva socialdemokrater. De inväntade vare sig samrådssvaren för detaljplanen och ej heller naturvärdesinventeringens resultat.

Under kvällens debatt ställde jag frågor till företrädarna för Socialdemokraterna om vilka områden de anser skall ingå i naturreservatet. Jag fick inget svar på frågan. Socialdemokraterna vill inte bygga inom strandskyddat område säger de. Men naturinventeringen visar att det finns många områden som ligger utanför strandskyddat område som har ett betydligt större naturvärde än områden som ligger inom strandskyddet. Jag ställde därför frågan om Socialdemokraterna kommer att bebygga Råstahems Folketshusförenings tomt, tennishallen, i midjan och på minigolfbanan. Jag fick inget svar på frågorna.

En sak är säker. Socialdemokraterna i Solna lovar inget bestämt. Min bedömning är att om de rödgröna vinner valet i Solna i  höst kan det bli en ganska omfattande bebyggelse – bara den sker utanför strandskyddat område.

Läs även mina tidigare inlägg socialdemokratiskt dubbelspel om Råstasjön och öppet brev till Socialdemokraterna och miljöpartiet om deras syn på naturreservat. 

 

6 svar till “Hvad vilja socialdemokraterna med Råstasjön?

 1. staffan halldin

  Anders,
  Jag var också med som åhörare under KF ikväll. Du vet mycket väl att vi i MP beständigt vill skydda hela området och bilda ett naturreservat av hela området, precis som Rädda Råstasjön. Susanne var ju tydlig på den punkten under KF och det var ingen i alliansen som uppfattade något annat. Du gick själv fram och betonade att endast s inte lämnat ett tydligt besked. Hela oppositionen vill också utreda ett naturreservat först. S vill förutsättningslöst utreda hur naturvärdena ska skyddas långsiktigt först. Det innebär i praktiken ingen bebyggelse, då experter inom natur och miljö bland både professorer och organisationer eniga om att det inte går att båda bygga och samtidigt bevara naturvärdena. Alliansen försöker såklart med alla medel försvara byggnation, men slira inte med sanningen, det minskar bara förtroendet ytterligare.
  H/Staffan

  • Staffan! Problemet är bara att miljöpartiet ger olika besked vid olika tillfällen. Susanne N sa en sak den 2 april på Nätverkets hearing, Bernhard Huber en annan sak på Facebook. Och att ni säger att ni först vill utreda naturreservat och att ni inte vill ange någon gräns för naturreservatet visar ju att ni kan tänka er att bygga i området. Ni skall ju dessutom samregera med socialdemokraterna som verkligen ger väldigt oklara besked och inte svarade på en ända fråga under kvällen. När vi dessutom pressar er på vad ni vill blir ni osäkra och vet inte vilket ben ni skall stå på – socialdemokraternas eller Nätverkets. Problemet för er är att ni måste släppa fram en bebyggelse på Folkets Hustomten för att rädda hem 10 miljoner kronor till Folkets Husföreningen. Och enligt ETC som läst avtalet så kan de få mer om byggnationen ökar. Så när du uttalar dig om att det inte blir någon bebyggelse har du helt fel. Tom vänsterpartiet kan ju tänka sig bebyggelse på betongstationen – annars hade de ju de tagit med det område innanför naturreservatsgränsen. Mvh Anders

 2. Staffan Halldin

  Anders,
  Magnus Persson (c) uttryckte tydligt i talarstolen att mp gav ett klart besked på hans fråga igår, att vi i mp vill ha ett naturreservat som skyddar hela området som ”Rädda Råstasjön”.:Jag har pratat med både Solnabor och Rädda Råstasjön och inte hört någon som tyder vår kommunikation som du nu gör, utan förstår att vi vill skydda hela området genom ett naturreservat, som Rädda Råstasjön. Hela oppositionen har också tagit till sig det överväldigande motstånd bland Solnaborna som finns mot alla byggnation. 95% av hela 550 yttranden på detaljplanen var kraftigt negativa, jag kallar inte det en dialog att inte alls ta hänsyn till rekordmånga kraftigt kritiska yttranden på detaljplanen. Novus opinionsundersökning visar att över 75% inte vill bygga alls och motståndet har ökat efter att undersökningen genomfördes i februari.
  http://www.mp.se/solna/just-nu/stort-stod-i-solna-att-stoppa-byggplanerna-vid-rastasjon
  .Cirka 20 000 personer har idag skrivit på namninsamlingen Rädda Råstasjön startat. Samtliga experter på området som WWF, Naturskyddsföreningen, professorer och forskare, med Magnus Enqvist och Johan Lind i spetsen, med specialkunskap om naturvärdena runt Råstasjön, visar vilka förödande effekter den planerade byggnationen skulle få. Dessa experter tolkar även naturinventeringen, som att byggnationen enligt detaljplanen inte går ihop med skyddandet av naturvärdena. Stadsbyggnadförvaltningens egen skrivelse till beslutet visar även att skrattmåskolonin och med den häckande fåglar, även rödlistade som brunand är hotade. Likaså sumpskogen och med den mindre hackspett och den unika fladdermuslokalen. Rekreationsvärden som lugnet, rofylldheten, naturupplevelsen, stora ytor omkring själva bebyggelsen, vegetationen,och området som en oas påverkas också negativt. även om man läser förvaltningens egen tjänsteskrivelse.. Alliansen tar inte heller hänsyn till att Råstasjön utsetts till hela Stockholmsregionens mest skyddsvärda naturplats 2013 av WWF, som vädjat till beslutsfattarna att tänka om.. 2015 kommer naturvärdena i och vid Råstasjön öka ännu mer när fler fåglar blir rödlistade.
  http://etologen.wordpress.com/2014/06/16/rastasjon-annu-mer-vardefull-2015/
  Överklagningsärenden kommer inte vara färdigbehandlade i alla instanser tills 2015, så någon byggnation förutsätter jag inte kommit igång. Jag är övertygad om att frågan är Solnas viktigaste för en lång tid framöver och partier som i valrörelsen tar ställning helt emot byggnation, som mp, blir valets stora vinnare. Även s lyssnar självklart på Solnaborna och naturexpertisen och omprövar sitt beslut om att bygga på Folkets hus tomten. Egna ekonomiska intressen är sannolikt inte viktigare än väljarnas förtroende, för s. S vill skydda naturvärdena förutsättningslöst före någon eventuell byggnation diskuteras överhuvudtaget och då går det inte att bygga alls, enligt expertisen, inte heller vid Folkets hus, där bl.a. den viktiga gröna kilen mot Ursvik och Järvareservatet passerar. När Alliansen under processens gång både fått insikt i de unika naturvärdena och medborgarnas entydiga motstånd, även bland egna väljare mot all byggnation inom området, borde man ändra sig och istället följa folkviljan och expertisen, istället för att bara köra på tills vägs ände. Inte heller v skulle vilja bygga på betongstationen eller andra ställen. Kartan togs fram, när man inte hade dagens förståelse och kunskap om folkopinionen och expertisens syn på områdets ovärderliga och unika natur- och rekreationsvärden. .Både valrörelsen och valet kommer visa hur viktig Råstasjön är för hela Solna och dess invånare, liksom för kringkommuner och hela regionen.
  Hälsningar
  Staffan

 3. ”då experter inom natur och miljö bland både professorer och organisationer eniga om att det inte går att båda bygga och samtidigt bevara naturvärdena” Ljug inte, det är de inte alls eniga om. Det beror på var och hur man bygger. Denna extremism är tröttande.

  • Eftersom jag är apostroferad ovan vill jag komplettera:

   Ja, mp har gett tydligt besked om vad man vill. Men därutöver är det mindre tydligt hur kompromissvilliga man är med denna vilja. För jag har svårt att tro att inte s skulle välja att pressa mp att acceptera mer byggnation än va man vill. Det var anledningen till att jag i första hand pressade Arne på att ge riktigt tydligt besked på vad han och sossarna egentligen vill. Det upplever jag fortfarande inte att vi fått.

 4. Ping: Detaljplanen vid Råstasjön är värd 700-840 miljoner. Råsta Folkets hustomten 170 miljoner. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s