Stora kollektivtrafiksatsningar under den här mandatperioden i landstinget

I dag på landstingsfullmäktige diskuteras en intepellation av Erika Ullberg(S) till trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm(M) om tunnelbanans utbyggnad och moderaternas löften i valet om spårvägsutbyggnad. Debatten blev dock snarare en stor trafikpolitiskt debatt.

Fakta är att det under den här mandatperioden hänt väldigt mycket inom kollektivtrafiken. Det stora tunnelbanepaketet men nya dragningar till Arenastaden, Nacka och Barkarby och ny dragning av blå linje till Hagsätra. Dubbelspårsutbyggnaderna till Södertälje och Nynäshamn. Citybanan som kraftigt ökar kapaciteten på pendeltågen. Spårvägen byggs ut till Sickla och i andra ändan till Solna station.

Även det befintliga kollektivtrafiken förbättras. Modernisering av gröna och röda linjen och dubbelspårsutbyggnad av Roslagsbanan vilket kraftigt ökar kapaciteten. Och nyligen togs beslut om en pendelbåtrstrafik i Bl.a. Stockholm, Solna, Sundbyberg och Ekerö.

Vi får gå tillbaka till 60-70-talet för att hitta en liknande stor utbyggnad. Under de fyra år som de rödgröna styrde landstinget byggdes det inte en ny meter spår. Det är viktigt att ta med sig när du skall rösta i september.

Folkpartiet vill i framtiden även bygga ut tunnelbanan till Täby-Arninge, Spårväg Syd, tvärbanan till Sundbyberg-Sollentuna och konvertera linje 4 till spårvagn.

3 svar till “Stora kollektivtrafiksatsningar under den här mandatperioden i landstinget

  1. Sanningen är väl att det i första hand är moderaterna som under årtionden har blockerat tunnelbaneutbyggnaden, att alla stora infrastruktursatsningar sträcker sig över flera mandatperioder och att varje krona som sänks i Förbifart 80-projektet inte bara är en förlorad krona för en klok trafikförsörjning i Stockholm utan dessutom aktivt bidrar till att styra bebyggelseutvecklingen till en gles, perifer, bilberoende stad som är extra svår att kollektivtrafikförsörja.

    • Staffan! Landstingsmoderaterna hade givetvis kunnat driva frågan om tunnelbana på ett bättre sätt. I Solna har dock alla partier varit överens om att bygga tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden. Jag delar inte din uppfattning om Förbifart Stockholm. Jag är övertygad om att den behövs. I dag är den ända stora vägförbindelsen mellan norra och södra länsdelen Essingeleden. Det är alldeles för sårbart. Mvh Anders

  2. Visst Anders, det behövs ett komplement till Essingeleden – men i öster, så att genomfartstrafiken genom stan kan tas bort. Exploateringen av Nacka och Lidingö är eftersträvansvärd, villamattor på Svartsjölandet är inte det. (…och dessutom får man en Österled + linbana från Tappström till Skärholmen + en förbindelse från Nacka till Gåshaga för mindre än halva priset mot Förbifarten) (idiotiskt att använda Stockholms attraktivaste mark längs Skeppsbron, Munkbron, Stadsgården, Strandvägen och Regeringsgatan för genomfartstrafik!!!!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s