Nu är EU-valet i Solna sluträknat. Stora framgångar för de partier som lockar unga.

Naten mellan torsdag och fredag sluträknades  EU-valet i Solna.  Även i Solna blev  valet en framgång för Miljöpartiet och Feministiskt initiativ som båda ökade starkt till 19,97 % respektive 7,48 %.  Miljöpartiet blev största parti, följt av socialdemokraterna (16,28 %) , moderaterna(16,11 %)  och folkpartiet (13,24 %).  Anmärkningsvärt är även att moderaterna som länge har varit Solna klart största parti nu endast hamnar på en tredje plats inte ens 3 procent större än folkpartiet. Ett stort grattis till miljöpartiet och FI för era valframgångar.

Solna har den högsta andelen unga vuxna upp till 35 år i länet och har en mycket högutbildad befolkning. Det gör att MP, FI och Piratpartiet gör bland sina bästa val i just Solna. PP gör sitt tredje bästa val i hela landet i just Solna och MP och FI sitt åttonde bästa.

För Alliansens partier ser det lite olika ut. KD och Centern ökar och ligger båda över 4.0 i Solna. Folkpartiet backar och framförallt moderaterna backar med hela 8,3 %. Jag trodde att FP i Solna skulle göra någon % bättre resultat men med tanke på den kraftiga vänstervridning i valet och Solnas många  unga vuxna gör vi ändock ett bra resultat. Ett tydligt varnningstecken för Folkpartiet är att vi inte lockar de unga. I Solna finns ett valdistrikt Kungshamra 3 som bara består av studentbostäder. Det distriktet var i många år Folkpartiets bästa distrikt i riksdagsvalet. Nu är det det näst sämsta med bara 7,96 % av rösterna För egen del kan jag glädjas åt att det valdistrikt som jag bor i Filmstaden förbättrade sig några placeringar och blev Folkpartiets bästa valdistrikt med 19,69 procent en procentsats som vi delar med moderaterna och det är i detta valdistrikt som vi blir störtsta parti jämte moderaterna. Kul att lokal närvaro och kampanjarbete lönar sig.

Andra bra valdistrikt för Folkpartiet är Frösunda C 31 (19,52), Bergshamra S 33 (18,50), Frösunda  29  (17,90) och Huvudsta S 8  (17,47)..

Går det att dra några slutsatser inför kommande kommunalval. Det är två helt olika val och det visade ju SCB-mätningen där MP bara fick 8,0 mot nästan det dubbla i EU-valet. Men det finns trender att ta fasta på. Vänstervinden har hoppat över socialdemokraterna. En fullt rimlig  bedömning är att miljöpartiet kommer att växa och det finns en stor möjlighet att FI kommer in i kommunfullmäktige i Solna. Och kommer att ta röster från framförallt Vänsterpartiet. Det som oroar mig mycket är at Sverigedemokaterna med sina 6,20 % av rösterna i Solna har stora chanser att ta sig in i KF. Vi har varit befriade från dessa tidigare men risken är uppenbar att de tar säte och stämma i Solna kommunfullmäktige. I så fall ett mycket dystert resultat. Nu måste alla partier i Solna ta matchen mot Sverigedemokraterna och det de står för.

4 svar till “Nu är EU-valet i Solna sluträknat. Stora framgångar för de partier som lockar unga.

  1. Förstår du är oroad över att SD kan komma in, för de är ju ett av fyra partier som klart tagit avstånd för ALL ytterligare byggnation runt Råstasjön. Lägger vi sedan till sossarna så ser det bra ut för sjön – om ni vågar vänta till efter valet med att ha omröstning i kommunfullmäktige.

    http://raddarastasjon.se/692/okategoriserade/wwf-om-rastajson-varfor-den-maste-skyddas-raddarastasjon

    • Ankarstock! Jag blir mycket förvånad över att du överhuvudtaget tar upp att Sverigedemokraterna tar ställning mot bebyggelse. Jag tror knappast att det gynnar nätverkets ståndpunkt. mvh Anders

  2. Att Fp är stora i Filmstaden beror nog mindre på kampanjande och mer på demografi (förmögna, äldre personer). Själv tycker jag att det är synd att Fp inte längre är socialliberala nationellt, Jan Björklund är auktoritär högerliberal och skrämmer unga människor. Ljusår från en sympatisk person som Bengt Westerberg. Ni borde lyssna mer på BW och bryta den eländiga blockpolitiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s