Gå och rösta i EU-valet!

I dag skall vi välja representanter till Europaparlamentet. EU-valet har blivit viktigare och viktigare då parlamentet får allt mer att säga till honom. Men det är också ett viktigt val på ett annat sätt. I Europa blir den yttersta högern allt starkare. I Grekland och Ungern har rent fascistiska partier blivit så stora att de med all säkerhet kommer in i parlamentet. Och det är endast i ett fåtal länder där extremhögern inte har fått fäste. Ett sådant land är Tyskland som har gjort upp med sitt förflutna.

Det är därför väldigt viktigt alla som tror på en demokratisk utveckling går och röstar i dag. Det finns mycket som oroar i Europa. Extremhögerns framväxt och Putins maktambitioner. Jag träffade i går kväll en finlandssvensk kvinna som sedan ett 20-tal år är bosatt i Sverige som berättade om finländarnas oro för grannen i öster. Storfurstendömet Finland var ju en del av Ryssland 1809-1917. Det finns starka värden som vi måste försvara. Och EU är garanten för detta.

Jag hoppas att det går bra för mitt parti Folkpartiet och att vi gör ett bra val. Men jag kommer att glädjas över om det blir ett högt valdeltagande och att alla partier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet gör bra ifrån sig.

Folkpartiet är Sveriges mest Europavänliga parti. Vi tror att Europa behöver mer av samarbete. Inte mindre. De protektionistiska idéer som sprids över Europa är djupt oroande. Det var samma idéer som sprid sig över Europa åren innan första världskriget. Handel mellan länder skapar välstånd.

Även den fria rörligheten är viktig. Under de senaste 1000 åren har Sverige haft en omfattande invandring. Och den har oftast varit som störst när det har gått bra för Sverige som under Stormaktstiden och Efterkrigstiden.

Hur skulle min hemstad Solna sätt ut utan invandring när över hälften av all personal på apoteken, många läkare, 1000-tals forskare på Karolinska institutet och att en stor andel av personalen inom kollektivtrafiken, sjukvården, äldreomsorgen, besöksnäring och flera andra branscher har utländsk bakgrund. Staden hade kraschlandat.

Mycket av brottsligheten, miljöfrågorna och djurskyddet löser vi inte i Sverige – utan vi måste jobba med dessa frågor med Europas övriga stater.

Folkpartiet har varit väldigt tydliga i det här valet. Vi tror på det Europeiska samarbetet och EU och har inte hoppat på de negativa trender som många andra partier har gjort.

I Solna har vi jobbar hårt med EU-valet på många sätt. Vi har tagit EU-valet på allvar och försökt nå ut till Solnaborna på så många sätt som möjligt. Tidningen Solna till alla hushåll, flygblad, sociala medier, mött väljarna i stadsdelarna, affischer, trappstuds och i dag med öppen valstuga och valsedelsutdelare vid vallokalerna.

2 svar till “Gå och rösta i EU-valet!

  1. Fredrik Sjölin

    – Men jag kommer att glädjas över om det blir ett högt valdeltagande och att alla partier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet gör bra ifrån sig.

    Så du gillar om F! lyckas? Det var en intressant nyhet. Herregud, jag visste att FP kallar sig feministiskt men att du ser F! som en av ”er” var en nyhet.
    Jag mailar TT bums!

    • Fredrik! Det är inte som så att jag gillar alla partier. Men jag anser dem vara demokratiska och rumsrena. Det är dock inte min uppfattning om Sverigedemokraterna och vänsterpartiet. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s