Nytt trygghetsboende planeras i Huvudsta

 

Skoga

I måndags tog kommunstyrelsen beslut om det skall byggas ett trygghetsboende vid Skoga äldreboende, Jungfrudansen i Huvudsta. Det är stadens bostadsstiftelse Signalisten som skall bygga 70 trygghetslägenheter som upplåts med hyresrätt. Det är en boendeform som kombinerar ett självständigt tryggt boende med närhet till stöd och service.

Stadens egen undersökning visar att det finns en stor efterfrågan på den här boendeformen. Många Solnabor bor oftast i tillgängliga bostäder, men inte alla, och det finns ett behov av mer service och trygghet i boendet.

Jag tycker att läget för ett trygghetsboende är väldigt bra. Det kommer att ligga granne med Skoga äldreboende som har en väl utbyggd service med aktiviteter och matsal. Och det är inte långt till Huvudsta Centrum med tunnelbana och ett bra serviceutbud med b l a mataffär, apotek, vårdcentral, kafé, frisör och bankomat. Och busshållplatsen finns utanför entrén till Skoga.

Trygghetsboende som boendeform överbryggar steget mellan hemtjänst och vård- och omsorgsboende. Genom trygghetsboende ökar valfriheten och det krävs ingen biståndsbedömning för att flytta in. Prioritet ges i första hand till Solnabor som fyllt 70 år.

Det var riksdagsledamoten Barbro Westerholm(FP) som ledde regeringens äldredelegation som myntade begreppet trygghetsboende som en form av boende för äldres som vill ha ökad trygghet och service men inte är i behov att särskild boende.

Genom  kommunstyrelsens beslut uppnår staden många mål. Vi får ett trygghetsboende, fler hyresrätter och Signalisten får en ny uppgift – att bygga och förvalta trygghetsboende – en viktig uppgift för att skapa ett socialliberalt samhälle.

Nu påbörjas ett intensivt arbete för de berörda nämnderna: kommunstyrelsen, stadsbyggnadsnämnden, omvårdnadsnämnden och bostadsstiftelsen Signalisten.

Fotot visar det nuvarande Skoga.

6 svar till “Nytt trygghetsboende planeras i Huvudsta

  1. Trygghetsboende utan social gemenskap är inte nåt som efterfrågas.

  2. Ping: Över 1000 nya hyresrätter byggs i Solna |

  3. Ping: Signalisten bygger nya hyresrätter i Råsunda och Bagartorps centrum |

  4. Ping: 6000 hyresrätter kan byggas i Solna, 1420 på G nu! |

  5. Ping: Nytt trygghetsboende i Huvudsta |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s