Socialdemokraterna vill bekosta sin satsning på hyresrätter med att försämra för Solnaborna.

I helgen lanserade socialdemokraterna ett förslag om att ca 10 kommuner i Stockholms län, Skåne  och Kiruna  skall betala socialdemokraternas satsning på att öka byggandet av hyresrätter. För Stockholms stad  innebär socialdemokraternas förslag ett riktigt dråpslag. Staden förlorar över 500 miljoner kronor trots att Stockholm hela tiden ser till att det byggs hyresrätter. Men även för Solna innebär det försämringar. I det korta perspektivet förlorar Solna 20-25 miljoner kronor och detta kan öka beroende på den ekonomiska utvecklingen för Solnaborna. Ju fler som kommer i arbete eller om Solnaborna får ökade inkomster påverkar det Solnas ekonomiska situation negativt i förhållande till skatteutjämningssystemet. Socialdemokraternas förslag innebär en skattehöjning på 13-14 öre eller besparingar  på 20-25 miljoner kronor.

Socialdemokraternas förslag är hål i huvudet för att använda ett norskt ordspråk. Tanken från  regeringens sida var att främja tillväxten och stödja de kommuner som har en stark befolkningsutveckling och därmed får stora investeringskostnader.  Exempelvis investerar Solna nu i en ny skola i Ulriksdal som kommer att kosta över 300 miljoner kronor. Staden behöver också inom kort besluta om en ny skola i Järvastaden och det behöver byggas nya förskolor, idrottsanläggningar och annan infrastruktur. Dessutom byggdes mycket av stadens anläggningar under 60-70-talet och är i behov av upprustning.

Socialdemokraternas förslag motverkar sitt syfte. För närvarande byggs det hyresrätter i Huvudsta och inom kort kommer det att påbörjas två projekt och stadsbyggnadsnämnden kommer även att besluta om detaljplaneuppdrag för olika hyresrättsprojekt i olika stadsdelar under de närmaste månaderna. De nya kommuninnevånarna kommer att kräva en bra kommunal service. Socialdemokraterna gör det mycket svårare för Solna att leva upp till de nya kommuninnevånarnas förväntningar.

Tillägg 2014-05-27. Nya beräkningar visar att socialdemokraternas förslag kan kosta staden ca 40 miljoner kronor.

Annonser

2 responses to “Socialdemokraterna vill bekosta sin satsning på hyresrätter med att försämra för Solnaborna.

  1. Bra inlägg Anders! Detta kommer att bli mycket svårt för Arne Öberg (S) att förklara det socialdemokratiska förslaget för alla Solnabor. Förslaget är mycket kontraproduktivt. I senaste budgetförslaget ville S inte höja skatten i Solna, alltså måste S ge förslag på besparingar på cirka 20-25 miljoner kronor för Solna.

  2. Det har ni råd med i Solna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s