Nyinvigning av stenbron och ny fisktrappa i Ulriksdal

Fisktrappa

 

Under onsdagen nyinvigdes den gamla stenbron vid Ulriksdals slott. Redan under 1600-talet fanns det en träbro, under 1700-talet byggdes den första stenbron och 1863 tillkom den bro som nu har reparerats.

I samband med dessa arbeten har en faunapassage, en fisktrappa anlagts. Syftet med faunapassagen är att göra det möjligt för vattenlevande djur, främst fiskar, att fritt passera upp och ner förbi dämmet vid Ulriksdals slottspark och genom att tillföra naturgrus och sten till passagen underlätta för grönlingen att leva där. En fisktrappa jämnar ut fallhöjden så att fisken klarar att vandra upp eller ner för trappan, förbi vandringshindret. Faunapassagen innebär att fler fiskarter kan ta sig förbi dammen och leka i Igelbäcken. Passagen kan också ge möjlighet för framtida satsningar på en gäddvåtmark eller för åtgärder för havsöring högre upp i Igelbäcken. Faunapassagen gynnar fisklivet både i Edsviken och i Igelbäcken. Genom fisktrappan följs också EU:s vattendirektiv upp genom att vattnet får god ekologisk status.

Igelbäckens mest kända fisk är utan tvekan den ovanliga fiskarten Grönlingen. Den påträffades redan 1896 i närheten av Ulriksdals slott. Den är i dag starkt förknippad med Igelbäcken och dess dalgång och utgör en viktig symbol för området. Men det finns även andra fiskarter i Igelbäcken och Edsviken. Områdets näst signifikativa fisk är den ovanliga fisken Nissöga som gärna lever i bottenslammet nära bäckmynningen. Vid provfiske har även abborre, gädda, mört, sutare, öring och ruda påträffats. Fram till 1989 fanns det även flodkräftor.

Faunapassagen är ett mycket bra initiativ som säkert kommer att få många positiva effekter för olika fiskarters utbredning i området. Solna stad genomförde tillsammans med länsstyrelsen ett projekt för några år sedan som innebar att Igelbäcken på ett avsnitt fick flera meandrar(flodslinga med stark krökning) och en våtmark anlades. Det innebar att antalet Grönlingar kraftigt ökade och många fågelarter häckade eller vistades i området.

Faunapassagen har finansierats av Fortum via försäljning av Bra Miljövalmärkt el, LONA-bidrag, EU:s fiskerifond och Stockholms stad. Bron av statens fastighetsverk.

Jag har tidigare skrivit om fisktrappan i samband med att stadsbyggnadsnämnden beviljade en strandskyddsdispens för fisktrappan. Du kan läsa om detta här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s