KSL och Trafikverket arbetar med att ta fram en regional cykelförklaring

Allt fler människor cyklar till arbetet eller använder cykeln på fritiden. För många är det ett sätt att använda tiden på ett effektivt sätt och på köpet få motion. Många kommuner har en aktuell cykelplan eller jobbar med att ta fram en ny men inte alltid samordnade med grannkommunen.

För att  öka cyklingen och göra det lättare att cykla  i hela länet har en regional cykelplan tagits fram. Behovet av investeringar har också uppmärksammats i åtgärdsplaneringen i nationell plan och länsplan för transportinfrastruktur.

I den regionala cykelplanen finns ett tydligt mål om ökad cykling och ett nät för regional arbetspendling. För att underlätta förverkligandet av detta har KSL(kommunförbundet Stockholms län) tillsammans med Trafikverket tagit initiativ till att ta fram en avsiktsförklaring för cykel i Stockholms län, Regional cykelförklaring. Den ska identifiera gemensamma frågor och komma fram till grundläggande principer för hur genomförandet av den regionala cykelplanen drivs framåt och följs upp. Tanken är att länets kommuner skall ställa sig bakom cykelförklaringen och jobba efter den.

Målet är att formulera principer och former för utbyggnad och drift av cykelvägar över kommungräns och mellan olika väghållare. Det finns goda exempel i länet på mellankommunal samverkan som kan spridas till fler men också områden där cykelsamverkan ännu inte etablerats, exempelvis vägvisning.

När det gäller cykling har kommunerna inte kommit lika långt som när det gäller vägar för biltrafik. Här krävs det en betydligt bättre samordning när det gäller skyltning, vägunderhåll, snöröjning, utformning av gator och cykelbanor. Jag har varit på cykelsemester i Danmark och Holland och de har verkligen kommit långt i dessa frågor. De har samordnade system över kommungränserna och de har låtit cykeln ta plats. Sverige har mycket att lära av dessa två länder.

Cykelförklaringen kommer att beslutas av KSL, förhoppningsvis i juni 2014,  och skickas ut till länets kommuner som en rekommendation som kommunerna kan ställa sig bakom.

Foto: Bloggen Min husvagn och jag. Bilden visar en väg i Holland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s