Det blir bebyggelse vid Råstasjön oavsett vem som vinner kommunalvalet i Solna

Foto: Hearing om Råstasjön. Anders Ekegren repr Folkpartiet, fullmäktigesalen är mer än fullsatt. #solna #råstasjön #08pol #bopol #svpol

I går arrangerade Nätverket Rådda Råstasjön en hearing om bebyggelsen norr om Råstasjön i en fullsatt kommunfullmäktigesal. Inbjudna var de politiska partierna i Solna. En lång och intensiv diskussion följde i klassisk 70-tals stämning.

Inledningsvis var det den sittande Alliansmajoriteten som fick de flesta frågorna men på slutet av kvällen ställde nätverkets Leo Rudberg även frågor till Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Av svaren att döma så ville båda partierna först att det inrättas ett naturreservat och första därefter vill man ta ställning till eventuell bebyggelse. Men inget av partierna uteslöt en kommande bebyggelse men oklart i vilken omfattning. Det parti som utan tvekan inte vet på vilket ben man skall stå på är socialdemokraterna som låg väldigt lågt i debatten .  Att de inte vill bygga innanför strandskyddslinjen för partiet fram – men utanför strandskyddslinjen – vad vill de då? Inget klart svar under kvällen.

I det förslag som Alliansen fört fram innebär att den tänkta bebyggelsen i det nordvästra hörnet utgår med anledning av resultatet av naturvärdesinventeringen. Jag syftar då på området vid Solna Tenniscenter och där den gamla Uno-X-macken låg som i dag är parkeringsplats. Parkeringsplatsen ägs av Råstahems Folketshusförening. Uppgifter har kommit mig till del som säger att föreningen i samarbete med ABF hade kommit långt i förhandlingarna om att köpa den byggnad som olika fackliga organisationer sitter i på Skytteholmsvägen. Tanken var att där öppna ett Folkets hus. Pengarna till köpet skulle de få från försäljningen av parkeringstomten till Riksbyggen. Diskussionerna mellan Råstahems Folkets husförening och Riksbyggen om försäljning av marken har pågått under lång tid, ja tom längre tid än vad staden har jobbat med detaljplanen.

Jag ställde en rak fråga till socialdemokraternas representant om vad som händer om den rödgröna oppositionen vinner valet. Kommer den tomten att bebyggas? Något svar fick jag inte på den frågan. Och det är ganska förståligt. Socialdemokraterna kan nog fortfarande tänka sig att bebygga den tomten med bostäder. Det skulle ge Råstahems Folkets husförening åtskilliga miljoner. Och det blir inte lätt att avstå från dem.

På bilden ovan ses från vänster: Magnus Persson(C), Arne Öberg(S), Torsten Svenonius(M), Anders Ekegren(FP) Samuel Klippfalk fd Backlund(KD), Thomas Magnusson(V). På bilden saknas Susanne Norling(MP.

Läs mer om vem som äger vad runt Råstasjön. 

Foto: Anne-Lie Elfvén

6 svar till “Det blir bebyggelse vid Råstasjön oavsett vem som vinner kommunalvalet i Solna

  1. Var är kvinnorna?

  2. Dom kokar väl kaffet…

  3. Gröna ytorna minskar – folkmängden ökar !! Vad får def för effekt ?? Slitaget och vandalismen ökar – och miljön blir sämre !!
    Brädda Stockholm !! Bygg ”förbifartStockholm” som tillgängliggör enorma ytor med naturnära och bra boende. Planera infrastrukturen från början !!

  4. Ping: Öppet brev till (S)-Solna efter markaffärer vid Råstasjön och eventuellt dolda intressen |

  5. Ping: Socialdemokratiskt dubbelspel om bebyggelsen norr om Råstasjö |

  6. Ping: Kommunstyrelsen beslutade om naturreservat för Råstasjön. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s