Aula Medica i Solna blev Årets Bygge 2014

Nu på morgon fick jag kännedom om att Aula Medica har utsetts till Årets Bygge 2014. Nytänkande, öppenhet och kreativitet var ledorden i juryns motivering till priset.  Aula Medica är väl värda priset. För mig som har haft förmånen att besöka huset är det en spännande upplevelse inte bara att stå utanför och titta på byggnaden utan den är minst lika spännande inuti. Det är en fantastisk byggnad som Wingårdh Arkitektkontor, Akademiska hus, Karolinska institutet, NCC, Ingegerd Råman mfl skapat.

Det är en häftig glasfasad och det ena hörnet sticker ut 23 ut över Solnavägen. I torsdags besökte folkpartiet Solna huset och efter en timmes rundvandring och möte och mat på restaurant Svarta Räven. Alla våra medlemmar var begeistrade över byggnaden och utsikten.

Aulan är magnifik och de härligt stora ytorna utanför Aulan ger en härlig rymd i byggnaden.

Men resan till dagens pris har varit lång. Det saknades pengar ganska länge till bygget  men en donation från Familjen Erling Perssons Stiftelse på 350 miljoner kronor 2007 gjorde projektet möjligt. Det har varit långa diskussioner med länsstyrelsen om att huset skulle hänga över Solnavägen och jag är i dag väldigt glad över att Solnas stadsbyggnadsnämnd vågade släppa fram en så modern byggnad i ett institutionsområde som har präglats av röda tegelhus med idéen hus i park.

Ett stort grattis till er alla som på olika sätt jobbat med Aula Medica och gjort att projektet kunde genomföras.

Juryns fullständiga motivering

”Projektet präglas av nytänkande, öppenhet och kreativitet, där byggnadens avancerade utformning hade sin motsvarighet i byggprocessens goda logistik och planenliga genomförande. En djärvt lutande byggnadskropp som utmanande tar plats och hävdar sig i en krävande omgivning. I ett ovanligt grepp i samverkan med glaskonstnären Ingegerd Råman har Aula Medica fått sin personliga inramning.”

Läs mer om projektet och priset på Byggindustrins hemsida.  

Läs mer om Aula Medica i mitt blogginlägg och på Solna stads hemsida där du kan göra en virtuell rundvandring inifrån Aulan. Magnifikt.

Fotograf: Mattias de Frumerie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s