Solnas nya grönplan går ut på remiss

Hitta din nya bostad i Bergshamra

Ungefär en tredjedel av Solna består av natur och parker. För att förvalta och utveckla de olika grönområdena, samtidigt som Solna växer, har staden tagit fram ett förslag till ny grönplan. Idag skickas planen ut på remiss

Solnas senaste grönplan är i dag 20 år gammal. Sedan dess har mycket hänt. Kungliga nationalstadsparken och Igelbäckens naturreservat har inrättats, grönytor har tillkommit, försvunnit och ändrat karaktär. Och även synen på parker och grönområden har ändrats och ses i dag som en viktig del när nya stadsdelar planeras. Därför behövs en ny grönplan som kommer att bli ett viktigt arbetsredskap när vi planerar för nya stadsdelar.

Solna är Sveriges till ytan tredje minsta kommun men är efter Sundbyberg och Stockholm den kommun som har flest invånare per kvadratkilomter. Trots detta är en tredjedel av Solna grönt. Solna är rikt på naturområden och parker. I öster ligger Kungliga nationalstadsparken. I norr ligger Igelbäckens naturreservat, med Överjärva gård, Igelbäcken  som är ett stort rekreationsområde. Intill den framväxande Arenastaden ligger Råstasjön, ett välbesökt rekreationsområde med strandpromenader och ett rikt fågelliv. Utmed Ulvsundasjön och Bällstaviken löper ett annat natur- och parkstråk. I nationalstadsparken ligger  Ulriksdals slottspark, Tivoli och Hagaparken.

De gröna frågorna är viktiga för Solnaborna. Många människor har åsikter och idéer. Närheten till grönområden är en viktig boende kvalité.

Medborgardialog

Utöver remissarbetet genomför Solna stad tre öppna diskussionsmöten med intresserade solnabor:

Tisdag den 22 april, kl 18-20              Bergshamra bibliotek

Torsdag den 25 april, kl 18-20           Stadsbiblioteket

Måndag den 28 april, kl 18-20           Bagartorpsskolan

 Diskussionerna vid dessa möten kommer att sammanfattas och arbetas in i det slutliga förslaget till ny grönplan.

Efter remisstidens slut den 5 maj kommer ett slutligt förslag till ny grönplan att tas fram. Målet är att stadsbyggnadsnämnden ska besluta om den slutliga grönplanen efter sommaren.

Läs mer om grönplanen på Solna stads hemsida.

Läs även mina tidigare blogginlägg – Solna är grönare än vad de flesta tror, Hur använder Solnaborna parker och grönområden,  Solna genomför medborgardialogen inför arbetet med den nya grönplanen, Människor vill bo nära naturen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s