Starkt nyföretagande i Solna – på sjätte plats i landet

Nyföretagarcentrum har presenterat sin årliga Nyföretagarbarometer som visar att nyföretagandet är det lägsta sedan 2009. Undersökningen mäter hur många nya företag som startar i landets kommuner och tittar då på alla aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor som påbörjat sin verksamhet i landet under året.

I Solna är däremot nyföretagandet stort och staden ligger på sjätte plats i antalet nystartade företag per 1000 innevånare. I Solna startas det 8,6 företag per 1000 invånare. I topp ligger Stockholm (13,9), Danderyd(11,3), Strömstad(10,6), Lidingö(9,8), och Åre(9,6) och därefter följer Solna.

Det som är slående är att av de 10 kommunerna i topp ligger  7 i Stockholms län och en i Västra Götaland(Strömstad), och två i Jämtlands län (Åre och Härjedalen). Det är i tillväxtområden eller i expansiva kommuner som nyföretagandet är som störst. Och nyföretagandet är som svagast i gamla bruksorter där behovet av nya företag är som störst och i botten ligger Skinnskatteberg, Degerfors och Gullspång. Tre gamla bruksorter där bruksandan kanske fortfarande lever kvar och som inte har en stark företagartradition.

För Solna är nyföretagandet väldigt positivt. Det är inte bara stora företag med anknytning till bygg, Life Science och livsmedel som söker sig till Solna utan bredden är väldigt stor och omfattar många branscher. Det gör att Solna inte blir lika sårbart. Är det tufft i en bransch så går det desto bättre i en annan. Och i Solna finns det lokaler för många olika sorters företag. Det finns nya mycket moderna kontor men också mindre lokaler i inte lika heta områden där hyresnivån är acceptabel för nystartade företag. Framtiden ser väldigt lovade ut för Solna och alla dess företag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s