Hotellboom i Solna. Nytt vinhotell byggs vid Järva krog

hållsplats_kvällsbild_03

Solna står inför en hotellboom. Det ena efter det andra nya hotellet etablerar sig i Solna. I höstas var det Quality Hotel Friends och nu blir det ett nytt hotell vid Järva krog. I går beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov för ett hotell och restaurangbyggnad i sex våningar med 184 hotellrum, restaurang , vinotek samt lokaler för vinprovning och demonstrationer av vintillverkning på fastigheten Järvakrogen 3 vid Mäster Simons väg i Ritorp/Norra Frösunda (Järva krog). Hotellets namn blir The Winery Det blir en byggnad i rött tegel som kommer att kläs med vinrankor på fasaderna och på taket. Med hotellbygget fylls den sista luckan igen i den rad med kontorshus längs Uppsalavägen i Frösunda.

Det är hotellkungen Ejnar Söder som kommer att driva hotellet. När jag träffade honom för en tid sedan var han fylld av entusiasm inför sitt nya hotellbygge. Det skall bli ett hotell och restaurant med stil där vinet genomsyrar hela konceptet. De skall tom tillverka sitt eget vin.

Solna är verkligen hett i dag för hotelletableringar. Det beror på framförallt två anledningar. De många kontorsarbetsplatserna generar ett stort behov av hotellrum för personal på besök från andra orter och länder. Det ger en hög beläggningsgrad under veckorna. Friends Arena lockar många besökare och är det ett arrangemang på Arenan under helgerna finns det i dag inte ett ledigt hotellrum i Solna med omnejd under helgerna.

När jag flyttade till Solna 1983 fanns det tre hotell i Solna. Nu är vi uppe i över 10 hotell och fler lär det bli. Ett nytt hotell skall etablera sig i Huvudsta och jag ser gärna ett nytt hotell i Solna Centrum mot gamla fotbollsstadion i två hus som gärna får vara höga. Och även Sundbyberg har fått ett hotell i centrala Sundbyberg – Story hotell Signalfabriken.

Solna utvecklas i dag till ett intressant turistmål. Friends Arena är den stora dragaren som drar till sig besökare från hela Sverige och från andra länder. Men vi har även intressanta besöksmål som Hagaparken och Ulriksdals slottsområde och Solnahallen lockar många för att bara nämna något av allt intressant som finns i Solna. Och de turistekonomiska effekterna ökade med 9,5 procent mellan 2010 och 2012 och då invigdes Friends Arena så sent som oktober 2012. Så det kommer att bli intressant att få se 2013 års siffror. Friends Arena har skapat många jobb för framförallt de som har en svag anknytning till arbetsmarknaden. Ett stort arrangemang på Arenan kräver en personalstyrka på 2000 personer. Till detta kommer alla de som jobbar på hotell, restauranter, affärer, taxi och kollektivtrafiken. Friends Arena har på ett tydligt sätt stärkt världens snabbast växande ”industri” i Solna – besöksnäringen.

Läs mer om hotellet på Besöksliv.

Fotot är ett montage som visar hotellet från Uppsalavägen/Ulriksdals trafikplats.

Ett svar till “Hotellboom i Solna. Nytt vinhotell byggs vid Järva krog

 1. Hej
  Roligt att det händer något med den tomten. Jag cyklar över den dagligen mot jobbet och detta blir nog ett bra lyft, trist idag. Om jag förstår det rätt är detta också platsen där gamla krogen låg som gett upphov till namnet på området, Järva Krog. I fall en extra rolig bonus att det blir restaurang där igen. En informationstavla om gamla Järva krog skulle vara kul!

  Kollektivtrafiken är tyvärr lite begränsad runt Järva Krog till bussar. Jag ser detta som ytterligare ett skäl till att på allvar börja planera för en ny södra entré till Ulriksdals station mot Enköpingsvägen. Den är ju inte längre E18, så även om den kommer ha fortsatt mycket trafik finns chans att ändra karaktär på den till mer stadsgata.

  En södra entré på Ulriksdals station fanns till järnvägens breddning 1987 i form av en gammal järnbro över spåren som jag minns. En modern entré mot Enköpingsvägen skulle vara bra ur många aspekter:
  -Förbättra kollektivtrafikens närhet i Ritorp och Norra Frösunda som idag mest har buss 509 som är lite av långsam sightseeing.
  -Bli ett bra alternativ för transort till Friends och Arenastaden via gångstråk till nya Signalbron och därigenom avlasta Solna Stn och öka kapaciteten, särskilt för tåg mot Arlanda/Uppsala/Märsta
  -Bli en attraktiv bytespunkt mellan buss på Enköpingsvägen och pendeltåg
  -Sist, ge en kort sträcka på några minuter för promenad till Järva krog och nya hotellet från pendeltåget.

  //Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s