Åland blir ny medlem i Filmregion Stockholm-Mälardalen

alands_sveriges_finlandsflagga.jpg - Ålands, Sveriges och Finlands flagga.

Jag är mycket glad att som ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen välkomna Åland till det regionala filmsamarbetet. Åland är en naturlig samarbetspartner för Mälardalen. Avståndet är kort och kommunikationerna täta. Medlemskapet innebär att Åland får en plattform för att vidareutveckla positionen inom de kreativa och kulturella näringarna, bl.a. genom vår filmkommissionära verksamhet och internationella kontaktnät. Det innebär nya möjligheter för samproduktioner mellan Stockholm-Mälardalen och Åland.

Med Åland får vi ytterligare en intressant medlem och vi blir en organisation verksam i två länder, vilket bl.a. förbättrar möjligheterna att finansiera filmer med fonder från både Sverige, Finland, Norden och EU.

Filmregionen har redan haft ett  samarbete med Åland genom att Filmregionen varit samproducent till den Åländska filmproduktionen Iris, den första finlandssvenska långfilmen för barn, som utspelar sig både på Åland och i Stockholm.

Det är mycket glädjande att Åland tagit det här steget och den Åländske kulturministern Johan Ehn uttalar sig mycket positivt till det kommande samarbetet.

”Filmbolagen har de senaste åren visat ett ökande intresse för Åland som inspelningsplats, något som vi givetvis tycker är väldigt trevligt. Samtidigt har landskapsregeringen konstaterat att detta för vår del medför ett behov av att skapa riktlinjer för hur vi ska hantera filmfrågor. Inte minst viktig är förstås finansieringsdelen.”

”Därför kändes erbjudandet om medlemskap i en sakkunnig organisation som Filmregion Stockholm-Mälardalen mycket intressant. Inom den kan vi få ökad kunskap, bygga nätverk och kanske få hjälp med att få ytterligare filmproduktioner förlagda till Åland. Vi hoppas också att medlemskapet ska leda till ett ökat intresse för filmproduktion på hemmaplan.”

Allt fler kommuner och regioner arbetar strategiskt för att attrahera film- och TV-produktioner.

Under 2013 har även Sollentuna kommun och Region Gotland blivit medlemmar.

Foto: Ålands landskapsregering

Filmregion Stockholm-Mälardalen är regionens produktionscentrum för film. Uppdraget är att stimulera filmproduktion och därigenom främja regionens konkurrenskraft, tillväxt och kultur. Läs mer om Filmregionen på www.frsm.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s