Taktikröstning på C och KD kan få förödande effekter för Folkpartiet

Taktikröstning på olika partier har förekommit under långa tider. Mest känt är de socialdemokrater som röstade på Vänsterpartiets föregångare Vänsterpartiet kommunisterna och Sveriges kommunistiska parti. Kamrat 4 % var ett välkänt begrepp. Anledningen var att partiet behövdes som ett troget regeringsunderlag till socialdemokraterna.

Men även inom borgerligheten finns det stödröstning. I valet till riksdagen 1991 fick Kristdemokraterna 4,1 % av rösterna och räddades kvar i riksdagen genom moderata väljare som röstade på Kd för att de skulle finnas kvar i riksdagen. Kamrat 4 % ersattes av Fader 4 %. Uppskattningsvis 40.000-50.000 moderater röstade på KD enligt tidningsuppgifter.

Även i 2010 års val var taktikröstande stort, främst inom borgerligheten. Enligt professor Henrik Ekengren Oskarsson är taktikröstningen betydande bland Alliansen väljare, betydligt större än bland de röd-gröna. Den slutsats jag kan dra är att kristdemokraterna hade kommit under 4 % och centerpartiet farligt nära. En nyligen publicerad undersökning Svd/Sifo visar att hela 44 % procent av de borgerliga väljarna kan tänkas taktikrösta på Centern och kristdemokraterna. Att många moderater kan stödrösta är ju välkänt men ett faktum som nog är ganska okänt för många är att även folkpartistiska väljare kan tänkas stödrösta på Centern och Kd, hela 32 % kan tänka sig att stödrösta på C men bara 22 % på kristdemokraterna. Och i valstugan och tom utanför vallokalerna 2010 förekom det att väljare frågade mig om jag trodde att centerpartiet skulle komma in i riksdagen och att de därför kunde rösta på Folkpartiet och slapp taktikrösta på Centern. Detta kan få förödande effekter för folkpartiet som i den senaste opinionsmätningen låg på 5,5 %. Om det ser ut som om det kommer att bli ett jämt val mellan Alliansen och de rödgröna och C och Kd ligger farligt nära 4 %-spärren kommer en del Moderat och Folkpartiväljare att taktikrösta på C och Kd. För moderaterna går detta att hantera. Visst ligger de nu på 25 % i opinionsundersökningar mot över 30 % i valet 2010. Men en procentenhet hit eller dit spelar en mindre roll.  Men skulle en tredjedel av folkpartiets väljare få för sig att taktikrösta på centerpartiet kan det innebära att Folkpartiet åker ut riksdagen eller blir mindre än C och Kd. Inte för att de egentligen vill det men det kan bli taktikröstningens effekter

Min bedömning är att taktikröstningen förutsätter två förhållanden.

1. Det skall vara en rejäl och jämn kamp om regeringsmakten. Först då blir Fader 4 % och  Farmare 4 % en realitet.

2. Centern och Kristdemokraterna måste ligga runt 5 % eller lägre för att effekten skall uppstå.

3. En Joker i leken är Sverigedemokraterna. Hur kommer de att påverka taktikröstningen?

Mycket talar för att taktikröstningen kan bli omfattande i 2014 års val. För att Alliansregeringen skall kunna sitta kvar förutsätts det att alla fyra partier kommer i riksdagen. Det är i riksdagsvalet som taktikröstningen finns. Det var väldigt tydligt i en del väldigt borgerliga kommuner i de norra delarna av Stockholms län. Där gick Centern och KD väldigt bra i riksdagsvalet. Taktikröstningen i kommunala val verkar ske i en väldigt liten utsträckning. Och även om det är svårt att erkänna för oss som  är aktiva i ett Alliansparti är många väljare i första hand intresserade av det går bra för Alliansen och mindre för enskilda partier. Vi får se om detta hinner förändras fram till valet.

Annonser

3 responses to “Taktikröstning på C och KD kan få förödande effekter för Folkpartiet

 1. Egentligen så är ju det här tragiskt och ett tecken på att vi borde ändra valsystemet, exempelvis preferens-röstning enligt australiensisk modell där ens röst i händelse av att förstahandsvalet inte får något mandat istället går till andrahandsvalet. Jag inser givetvis att det är realpolitiskt omöjligt, men man kan ju drömma.

  Jag håller med om att medveten stödröstning rimligtvis inte kan vara särskilt vanligt på kommunal nivå (kanske går det att överväga för KD i Stockholms stad?), men frågan är om det inte riskerar att smitta.

  Förresten; om man tittar på siffrorna från förra valet så får man känslan att ungefär en av tio folkpartister gav en stödröst:
  http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/R/kommun/01/84/index.html
  http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/K/kommun/01/84/index.html
  det går ju inte att veta hur strömmarna har gått utan att fråga, men tanken leds ju lätt den vägen.

 2. Det tragiska i kråksången är att ni inte vinner valet utan C och Kd 😉

 3. Inför att man kan rösta på och att man räknar blanka röster, då skulle man bli av med 99% av alla protest röster. Samt att alla tomma stolar i Riksdag, Landsting och Kommun skulle vara en duktig påminnelse för folkvalda att hålla vad dom lovat och föra en ärlig dialog med oss som röstar. Hemsk tanke, behöva vara ”ärlig”. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s