Oppositionen har inga trovärdiga budgetar för Solna 2014

I måndags behandlade kommunfullmäktige budgeten för 2014. Jag har tidigare på bloggen redovisat Alliansens förslag till budget för nästa år.

Hur ser då oppositionens budgetar ut? Ja, det finns inget gemensamt budgetalternativ utan de tre oppositionspartierna socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet lägger helt olika budgetar med stora skillnader när det gäller utgifter och skattesats.

Om föräldranätverket hade förhoppningar om att oppositionen skulle göra betydligt större satsningar på förskolan än Alliansen så grusades deras förhoppningar rejält när oppositionens budgetar presenterades. Det går inte att utläsa hur vänsterpartiet satsar men socialdemokraterna respektive miljöpartiet lägger 10 respektive 7 miljoner kronor mer än Alliansen. 1o miljoner kronor motsvarar 20 personal som skall fördelas ut på 240 avdelningar. D v s var 10 avdelning får en person extra. De är inte ens på väg mot 15 barn på 3 anställda.

Socialdemokraternas devis i valet var att de skulle rusta det slitna Solna. Av detta syns  inget i budgeten. Folkpartiet anser att vi skulle behöva ytterligare pengar till upprustning än vad Alliansen har i budgeten. Men även inom Alliansen måste vi kompromissa. Det är därför förvånande att socialdemokraterna och miljöpartiet minskar anslagen med 2 respektive 1 miljon kronor till skolupprustningar. Hål i huvudet är min bedömning.

Socialdemokraterna vill i sin budget minska hyreskostnaderna för outhyrda lokaler i stadshuset med 10 miljoner kronor. Det innebär att sju tiondelar av stadshuset skulle stå outhyrt. Det är bara att göra ett besök i stadshuset för att  se hur orealistiskt detta är. Men denna post skall finansiera socialdemokraternas kostnadsökningar. Allt för att offentligt slippa visa en skattehöjning.

Miljöpartiet vill höja skatten med 18 öre och får då 30 miljoner mer att spendera på olika saker. Enligt min uppfattning plottras pengarna bort på olika projekt och tjänster som knappast förändrar Solnabornas vardag. På vissa områden är deras budget riktigt Crazy. De vill inför en dubbdäcksavgift utan att det finns lagstöd för detta och även om regeringen skulle införa detta vet vi inte om pengarna tillfallet kommunerna. De vill dessutom ta ut ytterligare avgifter för att bränna sopor. Avfallstaxan berör ju inte stadens driftbudget utan regleras av en särskild taxa som skall vara självfinansierad. Intäkterna för dubbdäcksavgift och avfallstaxan tillgodogör de i sin budget. Att införa en dubbdäcksavgift har jag i princip inget emot då det är betydligt bättre än dubbdäcksavgift. Men vi måste ha en lagstiftning som tillåter detta.

Något bör nämnas om vänsterpartiets budget. De slår till med en skattehöjning på 75 öre som drar in 125 miljoner från Solnaborna till staden. När vänsterpartiet gör sina budgetar verkar alla medlemmar få 10 post-it lappar att sätta upp en vägg. I alla andra organisationer tvingas man sen  prioritera. Men icke i Vänsterpartiet. Där får alla önska vad man vill och det blir i slutändan nästan 100 saker som skall få ytterligare pengar. De säger ingenting om hur pengarna skall fördelas. Allt för att kunna säga att partiet har pengar om något händer eller en opinion uppstår. Det är ingen trovärdig budget.

Sammanfattningsvis kan man säga om man jämför oppositionens budget och Alliansens att  oppositionen orerar och Alliansen levererar.

Läs mer om Alliansens budgetförslag för 2014.

5 svar till “Oppositionen har inga trovärdiga budgetar för Solna 2014

 1. Bra inlägg, Anders!
  Vänsterpartiets vill även att bolagsskatten höjs till 26 procent, skattereduktionen för gåvor till ideella organisationer tas bort, RUT-avdraget ska avskaffas, att det nuvarande jobbskatteavdraget trappas av från en månadsinkomst på 30 000 kronor (för inkomster som är högre än så görs en avtrappning av jobbskatteavdraget), att arbetsgivaravgifterna för ungdomar höjs med drygt 14 miljarder kronor, höjning av restaurangmomsen till 25 procent, en transaktionsskatt införs (med en skattesats på 0,1 procent av värdet), fastighetsskatten återinförs (så att villor med ett taxeringsvärde på 3 miljoner kronor eller mer förutom fastighetsavgiften även beskattas med 1 procent av den del av taxeringsvärdet som överstiger 3 miljoner kronor), en arvsbeskattning införs och förmögenhetsskatten återinförs, koldioxidskatten höjs med 7 öre årligen, en kilometerskatt för tunga fordon införs, klimatskatt för inrikesflyget införs, en skatt på handelsgödsel och höja skatten på bekämpningsmedel införs, säger nej till ett femte jobbskatteavdrag och höjd skiktgräns, nej till Förbifart Stockholm mm. Dessutom vill vänsterpartiet höja landstingsskatten med 25 öre utöver, som du beskriver, höjning av kommunalskatten i Solna med 75 öre. Minst sagt häpnadsväckande!

  Miljöpartiet säger nej till Förbifart Stockholm, vill höja landstingsskatten med 20 öre i utöver, som du skriver, höja kommunalskatten med 18 öre, höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar med drygt 14 miljarder kronor, höja koldioxidskatten med 24 öre (motsvarar en höjning på cirka 70 öre per liter på bensinpriset), höja effektskatten på kärnkraft, höja fastighetsskatten på vattenkraft, införa en flygskatt, införa koldioxidskatt på torv, konstgödselskatten återinförs, införa skatt på fluorerade växthusgaser (kyl- och frysanläggningar), dubblera skatten på bekämpningsmedel, införa skatt på avfallsförbränning, höja skatten på naturgrus, höja skatten på avfallsdeponi, införa en lastbilsskatt (i genomsnitt 1,40 kronor per kilometer), slopa fordonsskattebefrielse för miljöbilar, höja energiskatten på dieselskatten med 20 öre per liter, säger nej till ett femte jobbskatteavdrag och höjd skiktgräns, ta bort skattereduktionen för gåvor till ideella organisationer, vill att det nuvarande jobbskatteavdraget trappas av från en månadsinkomst på 40 000 kronor, höja alkoholskatten 50% högre än regeringens förslag mm. Jisses!

  Min poäng med ovanstående är följande. Det är dessa partier som socialdemokraterna i Solna, i landstinget samt på riksnivå vill bilda regering med. Enligt min mening blir en röst på socialdemokraterna 2014 en röst för massiva höjda skatter vilket blir ett tvärstopp för tillväxten i Sverige.

 2. Det Solna behöver efter den här mandatperioden är ordning och reda.

  • Tobias! Du är ju numera aktiv i Miljöpartiet. Jag förstår att det måste vara smärtsamt för dig att ta del av partiets budget. Mindre pengar till skolupprustningar och bara några miljoner mer till förskolan än i Alliansens budget, trots skattehöjningar. Mvh Anders

 3. Anders, du har ett pedagogiskt problem här. Du menar att vi satsar för lite på förskolan. Slutsats: Då ska man rösta på Folkpartiet som satsar mindre pengar på förskola? Upprustningen av våra skolor har gått minst sagt knackigt under mandatperioden. Slutsats: Rösta på Folkpartiet som haft ansvaret för det underhållsberg som du själv pratar om. Det glädjer mig ändå att Folkpartiet igår tycks tagit ett steg i en mer socialliberal riktning.

  • Tobias! Det är folkpartiet som har drivit och sätt till att upprustningen skolor och förskolor har satts i gång. Innan vi började driva frågan hade miljöpartiet överhuvudtaget inte uppfattat problemet. När det gäller förskolan lägger vi mer åengar än tidigare år. Det intressanta är att oppositionspartierna inklusive miljöpartiet det senaste halvåret har haft hög svansföringen i frågan men när det väl gäller så la de sig platt till marken i förskolefrågan och plottrar ut pengar på massa projekt. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s