Bromma flygplats ändrar sina säkerhetskrav – höga hus går att bygga.

Dagens Nyheter skriver att Bromma flygplats (Swedavia) nu har ändrat sina krav på säkerhetszoner för flygplatsen inför uppgraderingen av flygplatsen. Jag välkomnar detta. Det är mycket bra flygplatsen har lyssnat på den massiva kritik som framfördes på det ursprungliga förslaget. Det gamla förslaget  innebar att inget hus över 59 meter (+59 meter över nollplan)  kunde byggas i Solna, Sundbyberg samt centrala och västra Stockholm. Det innebär i praktiken att vare sig Solna stadshus, Park Inn hotell i Solna Centrum, Dallasskrapan vid gamla Råsunda fotbollsstadion eller Quality Friends Arena hade kunnat byggas med de föreslagna reglerna. Och de tre förstnämnda innebär knappast höga hus i dagens mening.

Det nya förslaget är en markant förbättring. Det innebär att det går att bygga upp till 164,4 meter tom Arenastaden och österut finns det ingen begränsning.

Jag tillhör de politiker som anser att vi inte skall bygga höga hus överallt. Men på vissa platser passar höga hus in. Exempelvis i Solna centrum där jag gärna ser två högre hotell i korsningen Frösundaleden/Solnavägen. I Solna Cityprojektet talades det bla om höga hus på denna plats.

Läs mer i Dagens Nyheters artikel och i mitt tidigare blogginlägg Utvidgat säkerhetsområde för Bromma flygplats förhindrar nya höga hus.

3 svar till “Bromma flygplats ändrar sina säkerhetskrav – höga hus går att bygga.

 1. Lycka till med dessa skyskrapor . . .
  . . . vi som är uppvuxna i Solna förstår vad jag menar
  🙂

 2. Solna centrum absolut. Men även i Solna Business Park och Solna strand borde man kunna uppföra nya riktigt höga hus. SBP behöver bostäder om alliansen menar allvar med att Solna ska bli stad funkar det inte med en hel stadsdel som töms på folk kvällar och helger. Bygg två eller tre skyskrapor med blandade upplåtelseformer i SBP.

 3. Bra!

  Men det är inte bara hus som ibland behöver vara höga.

  Norrenergi producerar miljömärkt fjärrvärme för Solna/Sundbyberg i Solnaverket. Där har vi (jag sitter i bolagets styrelse) behov av att höja skorstenen vilket inte är möjligt med dagens begränsningar.

  En högre skorsten innebär att man kan ”stjäla” mer restvärme ur de renade rökgaserna innan de släpps upp i skorstenen. Det i sin tur skulle ge ännu bättre miljöprestanda för verket.

  (Med lägre skorsten måste rökgaserna vara varmare när de släpps upp i skorstenen för att man ska få den rätta ”skjutsen” och s.a.s. ”skjuta” upp rökgaserna till rätt höjd.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s