Ny Temalekplats och bollplan i Södra Bergshamra

Stadsbyggnadsnämnden har fattat beslut om gå ut på medborgardialog när det gäller en ny temalekplats och bollplan i Södra Bergshamra.  Bergshamra är väl försörjt med park- och naturområden med sitt läge i Kungliga nationalstadsparken. Stadens stadsträdgårdsmästare har gjort en inventering av alla lekplatser i Solna och den visar att södra Bergshamra är det ända större område i staden som inte har en stor lekmiljö på offentlig plats. De lekplatser som finns är alla på privat mark oftast små.

plan

Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit fram ett förslag till utveckling av hela parkmiljön, i förlängningen av Bergshamra Allé med bla en temalekplats. I förslaget ingår också att utveckla parkområdet mellan Pipers väg och Kraus väg i anslutning till kvarteret Växten. Förslaget är framtaget av Tengboms i Uppsala.

Nedan ser du en skiss över hur lekplatsen skall utformas.

Lekplatsen tar utgångspunkt i temat Fjärilens livscykel, och är uppdelad i fyra rum, ett rum för var utvecklingsstadium: ägg, larv, puppa och fjäril. Mellan rummen rinner en ”flod” av grönska i form av Salix purpurea ’Nana’ som förstärker lekplatsens rumskänsla och tillför växtmaterial som barnen kan integrera i sin lek. Över floden går träbroar som kopplar lekplatsens rum till de existerande kullarna. En tillgänglighetsanpassad stig går från Bergshamra allé in mellan lekplatsens olika rum, och ansluter sig mot den befintliga stig som finns längs med fårhagen idag. På flera ställen i lekplatsen finns picknick-bord. Utöver
dem finns det också sittplatser i lekplatsens östra del i form av en rejäl sydväst-vänd träbrygga. Lekplatsens fyra rum planeras att rymma många olika funktioner bl. a. sandlek med bakbord, gungdjur, gungor, volträcken,
klätterskulpturer, rutschbana och utsiktsplats med titthål mot fårhagen m.m.

Genom den extra satsning som vi gör på parker och grönområden på 5 miljoner kronor under 2014  har vi möjlighet att anlägga en stor  lekplats med många funktioner. Och även bollplanen kommer att locka många barn och ungdomar. Jag tror att den har stora möjligheter att locka barn inte bara från södra Bergshamra utan från hela Bergshamra och de många som promenerar runt Brunnsviken.

För att göra medborgarna i Bergshamra delaktiga i parkutvecklingen, den nya temalekplatsen och bollplanen går nu stadsbyggnadsnämnden ut på medborgardialog för att få in synpunkter på förslaget.

plan utan text

13 svar till “Ny Temalekplats och bollplan i Södra Bergshamra

 1. Hejsan,
  Så roligt att det ska bli en tema lekpark i Bergshamra. Jag vet inte riktigt vad ” nu stadsbyggnadsnämnden ut på medborgardialog för att få in synpunkter på förslaget”.Alltså vilken form det sker på.

  Jag skickar här lite idéer till att göra parken ännu roligare:
  bygga en parkteater /barnteaterscen
  plaskis
  pulkabacke med hopp och mål samt hinder –
  http://www.skidresor.com/nyheter/med-blojor-och-napp-paa-skidskola/

  vid pulkabacken forma en snögubbe med sittplats för vuxna med belysning räcke vid ena sidan på pulkabacken så farmor,farfar kan ta sig upp med stöd
  Kan bergshamra bibliotek ha en liten filial så som i Mulle Mekparken? flygplan som en fjäril; linbanaM; breda rutchkanor så man kan åka flera i bredd ; grafitti konstnârer göra färgglada konstverk; trädkoja inredd ; ringar olika hinderbanor med balans smidighet och styrka – tänk barnparkour; grillning; trapets; repkarusell ; hinderbana med avdelningar med färgad asfalt sá man kan tävla mot varann – barn mot vuxen?

  Lycka till och vi ser fram emot lekplatsen!

 2. Nja…… säger jag när jag ser planerna.
  Det är just all den fina naturen som vi har i Bergshamra som gör det så härligt här!!!
  Ju mer man går in och ska ”fixa till” miljön desto mindre attraktivt blir det. Just denna fina plats med kullarna som tidigare var så fin med massor av blommor och fint gräs har sett så trist ut när den varit ansad och klippt det senaste året. Jag blir ledsen när jag ser dessa planer.
  SNÄLLA – LÅT DET VARA så fint som det är!!!
  Att gå till lekplatser med små barn är så fantasilöst och trist. Har alltid bara gäspat när jag varit på sådana med mina barn. Låt leken ske fritt i stället. Fantasin gror bättre utan färdigställda lekplatser. Pulkabackarna nedför kullarna är hur fina som helst utan arrangemang och pynt.
  Låt det vara så härligt som det är – SNÄLLA!

  • Karin! Den absoluta merparten av de som på olika sätt har kommenterat förslaget har varit positiva. De anser att de är bra att vi gör bra saker för barnen i Bergshamra. Däremot finns det några som vill att vi även ser till att skapa utrymmen för de äldre barnen och våra ungdomar. Mvh Anders

 3. Bra förslag vid första anblick.
  Nordvästra hörnet av lekplatsen kan dock bli farligt. Cyklister grenar över gräsmattan och kommer köra farligt nära den del som kallas ”ägget”.
  Det måste till någon slags åtgärd som gör att cyklisterna tvingas välja att åka på cykelbanan istället för genvägen över gräset.

 4. Hur många av er politiker som vurmar för detta förslag bor i Bergshamra? Antar majoriteten bor på annat håll. Har ni varit på praktiskt besök och sett hur det ser ut? Har ni personligen frågan barn och föräldrar i området?

  Känner ni er nöjda med förslaget, dvs det tar bort blåslampan från er politik ett tag så ni kan göra andra saker.

  • Taragona! Förslaget skall ut på medborgardialog och då får både barn och föräldrar tycka till om detta. Men de synpunkter jag har fått hitintills har till 90 procent varit positiva. Det många dock har lyft fram är att de vill att temalekplatsen även vänder sig äldre barn och ungdomar. Bor du själv i Södra Bergshamra? Mvh Anders

 5. Hej
  Hur kan man följa och ta del av medborgardialogen?… ovan nämner du till exempel att ”… de synpunkter jag har fått hitintills har till 90 procent varit positiva”, så det måste finnas bra mycket mer dialog än ovan 8 kommentarer.
  Mvh
  Adam

 6. Hej,

  Jag bor själv i området, är småbarnsförälder och ser bara positiva fördelar att bygga ut området. Det är ett fint område men också nedgånget och en hel del skräp som kan skada småbarn. Vi behöver lite ny energi i Bergshamra och en ny lekplats för olika åldrar är en bra ide.

  De som ser en uppfräschning av området och fixa till en lekplats som ett problem får väldigt gärna komma med konkreta förslag på hur detta område ska förvaltas och utvecklas för oss som bor i området.

  Bra att Anders skickar ut detta på dialog så vi får alla tycka till men som Adam nämner så vill vi gärna se hur ni går vidare. Detta är ju en ganska enkel sak att fixa på solna kommuns hemsidor, ta det gärna vidare där.

  Lycka till och håll oss Solna/Bergshamra bor uppdaterade om hur arbetet går.

  Mvh
  Paul

 7. Hej! Bor i södra Bergshamra och saknar bänkar!! VI har en park till höger om Bergshamra Allé precis där allén slutar. Där finns färdiga stensatta områden men inga bänkar. Vi är många som går där med barn eller hundar. Hur många gånger måste man ringa till stadsbyggnadsförvaltningen egentligen? Jag har ringt minst 3 gånger och får aldrig svar på min och många andras önskemål. Det finns bänkar på idiotiska platser men inte i en park. Varför?
  Med vänlig hälsning
  Anna-Lena

  • Anna-Lena!

   Jag kontaktar stadsträdgårdsmästaren i dag, lite senare kl är 01:18 när jag svarar på detta mail, om dina önskemål om parkbänkar så kan förhoppningsvis svara direkt här på bloggen. Mvh Anders

 8. AnnaLe! Så här skriver stadsträdgårdsmästaren Nils Forsberg till mig i ett svar på dina synpunkter. Han har bara varit här en kort tid i staden. . Vi kommer snart att bygga en ny lekplats i anslutning till allén i Bergshamra. Lekplatsen projekteras just nu och kommer handlas upp efter årsskiftet och byggnation kan man förvänta sig kommer igång våren 2015 (det är inte helt klart än). I samband med denna entreprenad skulle vi kunna ersätta de bänkar som tycks ha försvunnit med ett par nya. Jag lägger med det i projektet.” Ett positivt svar på din fråga tycker jag. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s