Alliansens budget för 2014 satsar offensivt på viktiga områden för Solnaborna.

I dag presenterade Alliansen i Solna budgeten för 2014. Det är en offensiv budget med satsningar inom olika områden; skolupprustningar, förskolan, hemtjänst,  upprustning av parker och grönområden, cykelplanen, sommarjobb, lärarlöner och särskilda satsningar i Bergshamra och Hagalund.

Satsningen på upprustningar av skolor och förskolor fortsätter. I år ökar anslaget med två miljoner till 16 miljoner på driftbudgeten utöver de pengar som normalt ligger på fastighetsförvaltningen. Detta är en viktig fråga för folkpartiet. Stadens skolor och förskolor är i behov av omfattande renoveringar. Under 2014 skall vi särskilt fokusera på toaletter, ommålning och nya golv. Under den här mandatperioden har vi varje år förhandlat med de övriga partierna om hur mycket pengar som skall gå till detta område. Folkpartiets bedömning är att vi under kommande mandatperiod måste lägga anslagen på en hög nivå och att detta belopp skall ligga fast under hela mandatperioden. Då kan långsiktighet skapas och förutsägbarheten när olika åtgärder kan genomföras ökar betydligt.

Vi har från folkpartiets sida lyssnat in de många synpunkter vi fått från föräldrar det senaste året. Det känns därför bra att vi kan höja förskolepengen till 2 % genom ytterligare anslag på 4,5 miljoner kronor och dessutom tillskjuta 2,5 miljoner kronor för att ge förskolorna möjlighet att anlita vikarier fullt ut.

Även hemtjänsten får ytterligare sex miljoner kronor för att säkerställa kvaliteten i verksamheten. Ett viktig fråga för alla pensionär som behöver stöd från kommunen i hemmet.

Även satsningarna på upprustning av parker och grönområden fortsätter. Nästa år satsar Alliansen 5 miljoner extra på detta viktiga område för alla Solnabor. Och att detta ger resultat kommer jag att redovisa i ett kommande blogginlägg.

Solna stad kommer att anta en cykelplan under senvåren 2014. För att redan under 2014 ge möjlighet att påbörja de åtgärder som planen kommer att förslå satsar staden 1 miljon kronor.

För att fördubbla antalet sommarjobb nästa sommar satsar staden ytterligare 0,5 miljoner kronor.

Bra och engagerade lärare är viktigt för att nå målen för skolan. För folkpartiet som är det parti i Sverige som driver skolfrågorna framåt känns det därför väldigt bra att vi kan satsa 2 miljoner kronor ytterligare på att höja lärarlönerna.

Alliansen gör två särskilda satsningar i två av stadens stadsdelar. I Bergshamra ser vi till att biblioteket åter kan ha öppet sex dagar i veckan. Till detta kommer det nyligen införda systemet med meröppet som gör det möjligt för alla med lånekort att besöka biblioteket varje dag mellan 8-22. I Hagalund ser vi till att Villa Odin kommer att ha helgöppet för alla ungdomar. Den totala kostnaden för dessa två åtgärder är 1 miljon kronor.

Folkpartiet vill att Alliansen i Solna skall gå i en tydlig socialliberal riktning där välfärdsfrågorna lyfts upp och kvalitén på stadens tjänster blir viktigare. För oss är de lagstadgade kraven ett minimum i verksamheterna och inte ett tak. Budgetförslaget ligger väl i linje med de förslag som folkpartiet drivit i budgetförhandlingarna.  Detta är en budget i en klar socialliberal riktning. Låt oss fortsätta den kursen.

Läs gärna mer om sommarens upprustningar av skolor och förskolor och Solna fördubblade sommarjobben (2014).

8 svar till “Alliansens budget för 2014 satsar offensivt på viktiga områden för Solnaborna.

 1. Att meddela barn och föräldrar på höstlovet att deras skola läggs ner till jul. Bedrövligt.

 2. Om man har verksamheter som inte fungerar – då är det ingen ”satsning” när man inför åtgärder för att leva upp till kraven. Varje gång det ”satsas” på något då vet man att man att det tidigare har varit eftersatt under lång tid.

 3. Ni vill satsa på grönområden, och det har länge varit tal om att Sjövägen ska stängas av för trafik, bland annat för att utveckla grönområdet kring Råstasjön/Lötsjön. Nu när både Råsta strandväg är klar, tvärbanan rullar och Solnavägen åter öppen för trafik… är det inte dags att stänga av Sjövägen för genomfartstrafik nu?

  • Katarina! I de olika beslut som stadsbyggnadsnämnden tog i augusti med anledning av samrådet om området norr Råstasjön ingår att ta fram ett förslag på hur och när Sjövägen kan stängas av för trafik. Mvh Anders

   • Jag tror att jag kan ana vad det innebär i tidsväg att nämnden har fattat beslut om att ta fram ett förslag. Det kommer alltså inte ske de närmaste åren… Men tack för svaret!
    Katarina

 4. Budget är alltid intressant.
  Måste fråga dig som är insatt, för än så länge kan ingen förklara detta
  Solna kommun äger 16,7% av Friends Arena
  Beräknat driftunderskott 2013 ca 200 MSEK
  Byggnadskostnad ca 2,8 miljarder
  Risk för vite för kommunen till Rodamco
  Borgensåtagande på 297 MSEK

  Totalt får jag ihop det till ca 900 miljoner kr, är detta vad Solna riskerar i detta projekt? Har man budgeterat för detta?

  Anders du får gärna berätta för mig och Solnaborna, vad riskerar vi egentligen?

 5. Jaa, Anders enl uppgift så har ju nämnden också tagit fram ett förslag till hur trappan till Fyrgränd ska byggas om, den är väl kanske inte just nu ett grönområde…men ibland grönskar det ju hej vilt på sidorna av trappan. Men kan du säga något om när inom de närmaste åren planerna kommer att förverkligas. Som du vet så är det ju en lite glidande säsong som vi har framför oss och vi vill ju helst slippa glida ner för trappan i år också.

 6. Ping: Oppositionen har inga trovärdiga budgetar för Solna 2014 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s