Folksam blir delägare i Friends Arena

Friends Arena

Folksam informerar i dag om att de (Folksam Sak) tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet bildar ett samägt bolag som kommer att äga 11,1 procent av aktierna i Friends Arena i Solna.

Överenskommelsen mellan Folksam och Svenska Fotbollsförbundet omfattar bolaget som  äger själva fastigheten, Friends Arena, och inte driftbolaget som  hyr och ansvarar för arrangemangen.

Genom en överlåtelse övertar Folksam en tredjedel av SvFF:s andel i fastighetsbolaget (Arenabolaget i Solna KB) som äger Friends Arena. Affären medför att SvFF:s ägarandel i arenan därefter är 22,2 % och Folksams 11,1 %. Övriga delägare i bolaget är Solna Stad, Peab, Fabege och Jernhusen.

Avtalet förutsätter godkännande från de övriga delägarna i Arenabolaget, b l a Solna stad.

Jag ser mycket positivt på den här affären. Den innebär ett breddat ägande i bolaget och Folksam är dessutom en bra partner med tanke på att de är en långsiktig placerare med samhällsansvar och goda kontakter med idrottsrörelsen.  Det visar också på att kapitalplacerare ser positivt på den långsiktiga utvecklingen av Friends Arena.

Läs mer på Svenska fotbollsförbundet hemsida

3 svar till “Folksam blir delägare i Friends Arena

  1. Ser man inget problematiskt i detta?

    SvFF går in med av Swebank 700 miljoner lånade pengar samt de 300 miljoner man fick ut av Råsundaförsäljningen. Swebanks huvudägare är Folksam som nu köper en tredjedel av SvFFs aktier till okänt pris. Vad har arenan kostat hitintills? Någonstans runt 2,8 miljarder väl? Swebank har lånat ut hur mycket av den summan? 2 Miljarder?

    Är det ett breddat ägande eller en räddningsaktion?

    undrar en trött delfinansiär som har tryckt in lite över 430 miljoner i bygget.

    • Fredrik! Slutpriser ligger väl ca där du anger. Transaktionen mellan Folksam och SvFF är primärt en transaktion dem emellan så länge som fotbollsförbundet säljer delar av sina aktier till ett seriöst företag. I den delen måste Folksam uppfattas som en seriös och långsiktigt kapitalplacerare som jag anser väl passar in som ny ägare i Friends Arena. Mvh Anders

  2. Om SvFF hade sålt Råsunda till AIK för 200 MSEK så hade man haft cash på fickan och inga stora kvarvarande risker som ägande i Friends arenas driftsbolag innebär. Friends arena kommer att sluta med att SvFF raderar ut sitt eget kapital för att ta sig ur projektet. Folksams köp är mycket riktigt en räddningaktion. AIK hade kunnat rusta upp Råsunda för 2-300 MSEK över tiden. Det kunde man räkna hem med AIK:s matcher och lokalhyror. Framförallt hade Solna stad haft mångmiljonbelopp över till skolor, kultur, ungdomsidrott och kanske en skattesänkning? Men det är klart. Den typen av rationella och kostnadseffektiva beslut blir väldigt svåra i en kommun där ansvariga politiker och tjänstemän har ett incestuöst förhållande till en privat byggherre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s