Första spadtaget för kv Liljekonvaljen i Järvastaden

SpadtagLiljekonvaljen

I Järvastaden byggs det hela tiden nya bostäder. Nu senast var det första spadtaget för ett nytt kvarter i de centrala delarna av stadsdelen, Liljekonvaljen, med 144 nya lägenheter i olika storlekar. Det var inget traditionellt första spadtag. Visst var vi ett antal företrädare som talade vid invigningen men första spadtaget togs av barn från den närbelägna Ur- och skurförskolan i Järvastaden . Järvastaden har lyckats mycket väl med sina planer att skapa en stadsdel som är barnvänlig,  med närhet till naturen och Stockholms innerstad. Och byggbolagen har lyckats i sin marknadsföring.  Alla som flyttar in i radhusen i Järvastaden har minst två barn och i flerbostadshusen har 80 % av de som flyttar in barn och då i genomsnitt 1,76 barn per familj. Och har man inte barn när man flyttar in så kommer de så småningom. Järvastaden AB har jobbat mycket med att se till att stadsdelen blir trevlig. En väldigt fin stadsdelspark – Spegeldammsparken har anlagts och i den har bolaget placerat en fin fårskulptur. Man verkligen känner att någon har brytt sig om att skapa en trevlig stadsdel.

I Solna bor 97 % av alla människor i flerfamiljshus. I Järvastaden skapas möjligheter att bo i såväl flerfamiljshus som i en trädgårdsstad i ett nytt bostadsområde som har det mesta. Så Järvastaden fyller ett stort behov för många Solnabor.

Det blir totalt 144 lägenheter, från 1 RoK till 5 Rok. Tonvikten ligger på lägenheter mellan 2-5 RoK.  Husen blir Svanenmärkta.

Vid invigningen talade Pierre Olofsson, VD Skanska Sverige ABVid Gun Nycander, verksamhetschef på Miljömärkning, Stefan Sellgren, VD på Järvastaden AB och undertecknad. Vill du veta mer om Järvastaden läs då mina blogginlägg: Människor vill bo nära naturen, Invigning av fårskulpturer i Järvastaden, Ny stadsdelspark – Spegeldammsparken invigd i Järvastaden.

4 svar till “Första spadtaget för kv Liljekonvaljen i Järvastaden

  1. Perfekt! Med den barntätheten så det hög tid att börja planera för skolan i Järvastaden. Eller hur? Det är ju det enda som nu i princip saknas i ”barnens stadsdel” så att den blir komplett för oss barnfamiljer i Järvastaden. Detaljplanen (för skolan) har vunnit laga kraft sedan länge, nu vill vi barnfamiljer gärna se något form av resultat i den frågan. ”Vi” välkomnar givetvis kommande Ulriksdalskolan. Men, det blir ju ganska svårt , att på sikt för byggbolagen, marknadsföra Järvastaden utan besked om skolan i Järvastaden…

    • Kristian! Invigningen av Ulriksdalsskolan kommer att ske hösten 2014. Den är byggd för 900 elever och så många kommer det inte att gå i skolan första hösten. Staden bevakar tillsammans med byggbolagen barnutvecklingen i området, primärt Frösunda-Ulriksdal-Järvastaden, för att vi skall kunna göra en bra bedömning när det måste byggas en skola i Järvastaden. Mvh Anders

  2. Människor vill bo nära naturen – och staden! Natur finns det gott om i Sverige och i större delen av Stockholmsregionen. Stad finns knappt ens i Solna frånsett delar av Råsunda och kanske nya Arenastaden. Hoppas framtida bebyggelse blir mer stadsmässig även i Ulriksdal, även om nuvarande byggnation är en bra början och uppskattad av barnfamiljer. Barnfamiljerna trivs på befolkningstäta Södermalm också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s