Solna fördubblade sommarjobben

Nedanstående inlägg är skrivet av Neven Milivojevic (FP) som är vice ordförande i Solna stads kompetensnämnd och har tidigare varit publicerat på Folkpartiet i Solnas blogg. I korthet skriver Neven att Solna stad i år fördubblade antalet sommarjobb b l a genom ett samarbete med näringslivet, en mycket uppskattad söka-jobb rätt kurs samt en introducering av nya Ung Drive – en möjlighet för ungdomar lära sig kring hur det är att starta eget företag. För egen del känns det särskilt bra att många var intresserade av trädgårdsarbete hos stadsbyggnadsförvaltningens entreprenörer. Kul att så många var intresserade att starta eget företag och den särskilda satsningen på unga med funktionsnedsättning. Läs och begrunda  Nevens  inlägg nedan.

För oss socialliberaler är möjligheten till sommarjobb för ungdomar viktig. Att lättare få en ingång på arbetsmarknaden och därmed skapa sig en egen försörjning är det viktigaste steget för en ung människa att få bli självbestämmande och få uppleva den frihet som det innebär att vara självförsörjande.

Nu redovisas Solna stads satsning på sommarjobb 2013. Resultatet är bland annat en fördubbling av antalet sommarjobb, genomförandet av en högt uppskattad söka-jobb kurs samt introducering av nya Ung Drive – en möjlighet för ungdomar att lära sig kring hur det är att starta eget företag.

Vikt har lagts vid att sommarjobben ska spegla arbetsmarknaden och antalet har kraftigt ökat och mer än fördubblats från 55 sommarjobb år 2012 till hela 124 sommarjobb i år. Staden har satsat på att utveckla sommarjobben i samarbete med näringslivet. Inte mindre än 28 arbetsgivare i nio olika branscher har bidragit i år.

Femton av de deltagande ungdomarna har valt att vara med i starta eget delen där de med samma ersättning som övriga fått en chans att lära sig mer om möjligheterna att bli egen företagare. Företagande är grunden till vårt välstånd. Därför vill vi stimulera entreprenörskapet. Solnaungdomarna var mycket nöjda med satsningen på starta eget kunskap och fyra av fem rekommenderar Ung Drive till en vän.

Satsningen på sommarjobb är mycket värdefull och ska fortsätta. Till nästa år bör vi skapa möjlighet för ännu fler ungdomar att få chans till sommarjobb. Nio av tio ungdomar som deltagit i årets satsning uppger att de är nöjda eller mycket nöjda med sitt sommarjobb. Detta är glädjande och visar på vikten av både stadens och näringslivets engagemang för ungdomarna i Solna.

Neven Milivojevic (FP)

1:e vice ordf Kompetensnämnden

Ett svar till “Solna fördubblade sommarjobben

  1. Ping: Alliansens budget för 2014 satsar offensivt på viktiga områden för Solnaborna. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s