Sommarens upprustningar av skolor och förskolor

Vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde i augusti fick nämnden en redogörelse över sommarens arbete med upprustningar av skolor och förskolor. Det har skett ett omfattande arbete under sommaren. Största enskilda objekt har varit upprustningen av Ekensbergsskolan som har gått på över 8 miljoner kronor.  På skolorna i övrigt har det skett flera olika åtgärder. Gårdsupprustning på Bergshamraskolan och Granbackaskolan. Jag var själv i förra veckan och tittade på de arbeten som har utförts på Bergshamraskolans mellanstadiegård . Gården som i själva verket är två gårdar har genomgått en rejäl upprustning och har verkligen blivit fin. På Skytteholmsskolan och  byts undercentralen för fjärrvärme och Alfaskolan får en ny ventilationsanläggning.

På nio av stadens förskolor har det genomförts olika åtgärder såsom byte av gummiyta på gård, byte av ventilationsanläggning, gårdsupprustning, golvbyte, målningsarbeten mm. 

Under hösten kommer ytterligare upprustningar att ske. Exakt vilka dessa bli är ännu inte helt bestämt då ramupphandlingen av vissa byggtjänster har överklagats av företag som inte blev utsedda  att arbeta för staden. Det kan innebära en omprioritering mot måleri- och markarbeten där ramavtal finns.

Min bedömning är att vi under den här mandatperioden kommer att hinna med mycket av den upprustning som måste ske, men att vi även under nästa mandatperiod måste lägga betydande belopp för att uppnå en acceptabel standard på våra förskolor och skolor.

Nedan redovisar jag den förteckning av vidtagna åtgärder under sommaren som presenterades på nämnden.

Bild2

Bild1

7 svar till “Sommarens upprustningar av skolor och förskolor

 1. Bra initiativ och bra redogörelse. Tärningen är kastad för upprustning och renovering, det är bara att fortsätta. Ett förslag (som kanske redan är på gång?) Installera WLAN i samtliga förskolor och skolor i Solna. Fler och fler läsplattor/smarta telefoner/platt TV kommer säkert att i framtiden användas i klasseummet och det är lika bra att börja installera nu.

 2. Vi är väl alla eniga om att underhållet är rejält eftersatt i Solnas skolor. Och att upprustningen går långsamt. Ska vi få till en förändring krävs by att vi föräldrar ligger på och påtalar brister. I Bergshamra hade det till exempel aldrig blivit någon upprustning om inte elever och föräldrar drivit frågan så hårt. Från början var ansvariga politiker nämligen helt emot en upprustning av den minst sagt torftiga gården. Till slut blev det ändå en upprustning och resultatet är toppen. Tror ansvariga politiker också tycker att det blev bra.

 3. Hej Anders. Det är inte helt korrekt att säga att Alfaskolan får en ny ventilationsanläggning. Det är den gamla, k-märkta, delen av skolan som får bättre ventilation, medan det saknas besked om när den nybyggda delen ska åtgärdas. Min son bytte till ett klassrum i de nya lokalerna efter sommaren, och när ett tjugotal föräldrar samlades för ett föräldramöte där för en vecka sedan, hade hälften ont i huvudet efter en timma och det rådde ren upprorsstämning. Hoppas att ni skyndar på renoveringen av återstående klassrum för det var riktigt dålig luft.

 4. Som nybliven Solna-bo kan jag bara uttrycka min besvikelse över standarden på mitt barns nya skola, Tallbackaskolan. Omodernt och slitet. Finns det tankar om åtgärder?
  Det handlar dels om att det är en miljö som inte är rimligt att förvänta sig att någon ska kunna arbeta i. Dels handlar det om att det är omodernt. Datorerna lyser med sin frånvaro. Vi kommer från en skola i uppsala där man nyttjade modern pedagogik, såsom nivåindelade grupper, gränsöverskridande undervisning. I den miljö och med den tekniska utveckling som Tallbackaskolan befinner sig på, så är det omöjligt att ge eleverna goda förutsättningar och en god värdegrund. Det visar sig också på de problem som dykt upp under den korta tid som vi bott i Solna. Man jobbar ideligen med skapa ordning… Besök den skolan och fundera på hur den skolan fungerar för en tioåring.
  Jag är övertygad om att den stora boven är miljön som inte ger eleverna chansen att prestera vad de kan. Eller som inte tillåter lärares engagemang att blomma ut.
  Skolan blir för eleverna en onaturlig del av dagen. Morgon, eftermiddag, kväll så bor man i moderna lägenheter, använder modern teknik… När man sedan träder innanför skolans väggar så transporteras man tillbaka till 70-talet (ingen överdrift). Barnen tar tillflykt till mobiler, det enda inom skolans väggar som påminner dem om hur samhället idag fungerar. Skolans svar är att man skulle vilja förbjuda mobiltelefoner. För mig är det helt uppenbart att vi har en skola som inte uppfyller de krav som man bör ställa på en skola. Varför nyttjar man inte elevernas nyfikenhet? De vill söka information på nätet, kommunicera.
  Första steget: Snygga upp och modernisera. Nu pratar jag bara om Tallbackaskolan då jag inte har någon kunskap om någon annan skola. Jag hoppas verkligen att de andra skolorna inte har de problem som Tallbackaskolan har. Jag kunde inte hålla tyst när jag ser att andra skolor rustats, men inte Tallbackaskolan, vars kondition är miserabel.

 5. Ping: Alliansens budget för 2014 satsar offensivt på viktiga områden för Solnaborna. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s