Marknadshyror löser inte bristen på studentbostäder

FLYTTLASS

 

 

 

 

 

 

Det var rubriken på Teo Strömdahl Östberg, ordförande i SSCO och min debattartikel på SVT Debatt härom dagen. Anledningen är tämligen enkel. Redan i dag är det i praktiken marknadshyror på studentbostäder. Varje 100-lapp i hyreshöjning gör det svårt att efterfråga en studentbostad. Detta visade sig tydligt för några år sedan då en privat fastighetsägare i Kista ville hyra ut studentbostäder. Hyran låg på en 1000-lapp högre än för andra studentbostäder och nivån var alldeles för hög för en student. Ingen hade råd att flytta dit.

Det finns problem med att bygga studentbostäder och det är framförallt bullerreglerna som är problematiska. Långa överklagandeprocesser är ett annat.

Men skall vi lyckas med att få fram studentbostäder måste såväl kommunerna som staten vara aktiva. Det finns sedan länge en myt som fortfarande lever. Den är att studenter bara vill bo centralt. Så var det 1980 när jag började på Stockholms universitet. Men bostadsbristen och att Södertörns högskola har tillkommit gör att varje kommun i länet är intressant att bo i för studenter. Norrtälje kommun är ett lysande exempel på detta.

SSCO har tagit fram en rapport som visar att det går att bygga studentbostäder. I rapporten intervjuvas Martin Arkad, VD på Järntorget och undertecknad om hur vi har jobbat med att få fram fler studentbostäder. I Solna finns två områden som planeras för student- och forskarbostäder, totalt ca 600 lägenheter. Rapporten är väl värd att läsa.

Läs även mina blogginlägg, kommunfullmäktige antog planen för 200 nya studentbostäder, Nya forskarbostäder planeras i Fogdevreten/Hagastaden. Bra initiativ Sten Nordon. Landstinget bör bygga studentbostäder på egen mark, Länets kommuner vill bygga studentbostäder.

SSCO är Stockholms Studenters Centralorganisation.

Bilden ovan är från SVT Debatts debattsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s