Folkpartiet anser att Näckrosens förskola skall byggas upp igen.

Näckrosens förskolaI senaste numret av Mitt i Solna nr 31/2013 den 30 juli undrar ett antal föräldrar på Näckrosens förskola vad stadens politiker har för ambitioner med Näckrosens förskola. Skall den byggas upp igen eller skall barnen vara kvar i de lokaler som togs fram efter det förskolan brann ner den 27 maj i år?

För det första delar jag föräldrarnas uppfattning att de berörda förvaltningarna – barn- och utbildningsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen jobbade väldigt effektivt med att få fram ersättningslokaler. Om jag minns rätt tog det bara två dagar.

Enligt Folkpartiets uppfattning är inte detta en långsiktig lösning. Näckrosens förskola var en stor förskola med fem avdelningar och 112 barn. Förskolan ligger strategiskt till i västra Råsunda med ett stort upptagningsområde, bra läge och möjlighet till goda utemiljöer runt förskolan och flera lekparker i närheten. Barnantalet förändras ju hela tiden men vi bedömer att det alltid kommer att finnas behov av en förskola på denna plats. Vår uppfattning är att kommunstyrelsen under hösten skall besluta att ge Barn- och utbildningsförvaltningen och Stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att skyndsamt planera för och bygga en ny modern förskola på den gamla förskolans tomt med de förändringar som behöver göras för att möta dagens behov av lokaler.

Tillägg 2013-08-27. På kommunstyrelsens sammanträde måndagen den 26 augusti beslutade kommunstyrelsen  att uppdra åt stadsbyggnadsnämnden att bygga upp Näckrosens förskola igen. Det är ett bra beslut.

6 svar till “Folkpartiet anser att Näckrosens förskola skall byggas upp igen.

 1. Vad är Alliansens ståndpunkt?

 2. Bygg en ordentlig och modern byggnad då, ingen liten träkåk. Det finns gott om utrymme för en rejält tilltagen byggnad på platsen. Tycker att den är sorgligt underutnyttjad med tanke på läget.

 3. Undersök även möjligheten att bygga ett bostadshus på samma tomt eller i närheten. Råsunda har enorma grönytor – vilket i grunden är bra, men lite förtätning skulle inte skada och nu har vi chansen.

 4. Som förälder till barn på Näckrosen måste jag först och främst applådera den snabba insats ni gjorde för att få till stånd tillfälliga platser.

  Det är dock ingen långsiktig lösning. Som vår situation är nu måste vi hämta och lämna barn på två olika förskolor i olika ändar av Råsunda vilket leder till stress, längre dagar för barnen på förskolan och en allmänt försämrad social situation för våra barn.

  Denna del av Råsunda inklusive Filmstaden är väldigt barntät och kommer så att förbli, det ryktas om att Solna stad vill nyttja den relativt stora del lediga lokaler i närheten av Solna Centrum och istället sälja den attraktiva marken för att bygga bostäder. Jag vill meddela att det skulle göra oss oerhört besvikna om så vore fallet.

  Vi räknar med att ni vill se den större bilden och tillgodose medborgarnas behov av en väl fungerande barnomsorg istället för snabba klipp. NÄckrosens förskola har varit en bidragande faktor till att barnfamiljer söker sig till detta område och är en stor del i att området är attraktivt.

  Oroliga men vänliga hälsningar

  Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s