Skall bebisar få rösta i riksdagsvalet? Ja, enligt Grön Ungdom

I måndags skrev Patrik Lindenfors, forskare i biologisk och kulturell evolution vid Stockholms universitet på DN debatt att rösträttsålderns skall sänkas till 16 år för att dagens unga kan och vet mer än tidigare generationer. Detta föranledde Lorentz Tovatt, en av språkrören för Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön Ungdom att engagera sig i debatten på mikrobloggen Twitter.

Lorentz Tovatt (LT) skriver: Dagens DN har helt rätt i sak. Självklart skall rösträttsåldern sänkas. På sikt bör den avskaffas. Han får då en följdfråga från en medborgare som vi kan kalla JB.

JB: Rösträtt för bebisar och uppåt?

LT: På sikt ja!

JB: Varför skall bebisar rösta?

LT: På samma sätt som att vem som helst ska få rösta.

JB: Det blir inte bebisarna som röstar utan deras målsmän.

LT: Beror på hur man utformar det?

JB: Hur skall man utforma den så att en bebis som är en vecka gammal får göra sitt eget politiskt medvetna val?

LT: Vad säger att ett val måste vara ”medvetet”? Tror inte att alla som röstar i dag är särskilt medvetna.

Ja, diskussionen fortsätter längre än så men jag tror att det här ger en bra bild av konversationen.

Vilken som är rätt rösträttsålder kan ju alltid diskuteras och den har ju förändrats under tiden och var 1911 24 år för män och 1923 sänktes den till 23 år och då gavs även kvinnor rösträtt.

Men att inte ha någon åldersgräns och att som Grön Ungdoms ordförande Lorentz Tovatt tro att det inte behövs någon åldersgräns alls är ju fullständigt orimligt. Bebisens röst kommer ju att användas av någon av föräldrarna. Och vilken av föräldrarna?

Det känns som om flera partier och ungdomsförbund har svårt att hitta sin roll. Det var ju inte så länge sedan som Centerpartiet presenterade en del förslag som ledde till en häftig diskussion såväl inom som utanför partiet. Förslag som togs tillbaka efter en häftig kritik.

Den allmänna uppfattningen är nog att Miljöpartiet har kommit bort från de tokerier som partiet hade när de grundades på 1980-talet. Men frågan är om inte vart fall deras ungdomsförbund är på väg tillbaka till 80-talets flummighet.

Ett svar till “Skall bebisar få rösta i riksdagsvalet? Ja, enligt Grön Ungdom

  1. Både ja och nej. Dagens politiska debatt är extremt syrefattig – alla predikar arbetslinjens lov och ingenting tillåts stå i vägen för denna (vare sig det handlar om bildning och kritiskt tänkande i skolan eller möjligheten attvara hemma med barn).Det behövs även mer principiella och långsiktiga diskussioner och visioner. Men just det här var ju trams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s